Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Egyes kutatók állítása szerint a teleportálás technológiája elérhető lesz a jövőben

Kép: static.origos.hu

 Egyes kutatók állítása szerint a teleportálás technológiája elérhető lesz a jövőben

A sci-fi rajongók ismerik a teleportálást, és sok ember reméli, hogy ez egy nap valósággá válik. Képzeld el, hogy hirtelen eltűnsz a jelenlegi helyről, majd újból megjelensz egy teljesen más helyen.

A kvantum-összefonódás a modern fizika egyik legkülönösebb jelensége. Olyan kapcsolatot jelent, amely független a távolságtól. Két összefonódott részecske (foton vagy neutron) között misztikus, elemi kapcsolat van: az egyik állapotának megváltozása a másikra is azonnali hatással van, akkor is, ha többgalaxisnyi távolság van közöttük – olyan mintha a két különböző entitás valójában egy lenne.

A kvantum-teleportálás azonban már létezik. 2017- ben kínai kutatóknak 1200 kilométeres távolságra sikerült teleportálni egy foton állapotát. A két részecske összefonódása ekkora távolságban sem szakadt meg, ami nagyon jó hír a kvantumkommunikációnak.A fizikusok ezt követően a részecskéket két, egymástól 1200 kilométer távolságban lévő földi központba továbbították. A hatalmas távolság ellenére a két részecske összefonódása nem szakadt meg, ami mindenképpen áttörésnek tekinthető. Ez a táv ugyanis 10-szer nagyobb volt, mint a korábbi összefonódással kapcsolatos kísérlet esetében, így sikerült rekordot dönteni. Mindemellett ráadásul most először állítottak elő összefonódott fotonokat a világűrben.

Mindkét központ a tibeti hegyvidéken található, olyan magasságban, ahol a fotonoknak ritkább levegőn kell áthatolnia.  Az ilyen eredmények rendkívül jelentősek és nagy hatással vannak a kvantum-információs technológiára - az érzékeny információk megosztásának és tárolásának jövőjére.

Az emberi teleportálás sokkal bonyolultabb folyamat. Néhány kiemelkedő tudós merész állításokat tett, kijelentve, hogy az emberi teleportálás a közeljövőben lehetséges. Michio Kaku professzor hiszi azt a technológiát, amely lehetővé teszi az élő embernek a Föld másik részébe vagy akár az űrbe való teleportálását, amely évtizedek múlva, vagy legalábbis a következő évszázadra elérhetővé válhat.

Figyelemre méltó és nagyon izgalmas, de ne felejtsük el azokat a problémákat, amelyeket ennek a technológiának meg kell oldani. Az elkövetkező években a kutatók képesek lesznek vízmolekulák, szén-oxid és végül DNS vagy szerves molekulák teleportálására. Amint azt korábban tárgyaltuk, a teleportálás zavaró kérdéseket vet fel létezésünkkel kapcsolatban. 

Az emberi test egy nagyon összetett teremtés, amely hatalmas számú atomot tartalmaz - melyet 7- est követő 27 nulla: 7 000 000 000 000 000 000 000 000 hidrogénnel, oxigénnel, kalciummal, kénnel stb. együttes halmazából áll -, amelyek mindegyike tökéletesen végtelenül összetettebb mintázatban van elrendezve, mint más dolgok.

Ha azt akarjuk, hogy teleportáljon, előbb meg kell halnia, hogy újra megjelenhessen egy másik helyen. El kell végeznie az atomok lemásolásának és az „én" eredetének megsemmisítésének folyamatát. Az "én" másolatában valószínűleg minden emléke és érzése megmarad.

A didergő király
19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál eredményei
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/