Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren

 Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren

  Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba mézédes magyar szőlő, frissen préselt must, múltidéző programok és hagyományos mesterségek bemutatói várják azokat, akik szombaton úgy döntenek, hogy ellátogatnak Borszűrő Szent Mihály ünnepére

Ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mestersége fogásait. A látogatók találkozhatnak csipkeverővel, bútorfestővel, kádárral, bőrössel, kötélfonóval, papírmerítővel, kipróbálható a paprikafűzés és külüzés. A kemencében finom étkek sülnek, a Nomád parkban 10. századi tevékenységek - kézi orsózás, rokkázás, szalagszövés - végezhetők, ki- ki kedve szerint. 
Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvező - beérik a szőlő a Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthatnak a szüretelésnek, szőlő préselésnek és végül a must leszűrésének. Az őszi munkálatok közül mindig kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek megízlelhetik a szürettel kapcsolatos munkálatokat, belekóstolhatnak a szőlőpréselésbe, és kedvükre fogyaszthatnak mézédes magyar szőlőt és friss mustot is. Nem maradhat el a szürethez kapcsolódó mulatság sem, az ilyenkor szokásos hagyományos népzenét a Rézhúros Banda szolgáltatja, s ha valaki nem tudna táncolni, de nagy kedve van hozzá Nagy Róbert megtanítja a tánclépéseket az érdeklődőknek.
A Puszta házánál az idén a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának választott Koncz-Bisztricz Tamás tart vetítéssel egybekötött előadást. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet madárvilágával, ahol tartanak solymászbemutatót is.

Forrás: MTI

Olvadó hóember
Anyaság

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. február 19. szerda

Captcha kép