Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Bőr nélküli macskacápára bukkantak kutatók

Kép: IFLScience.com

 Bőr nélküli macskacápára bukkantak kutatók

 Bár a bőr hiánya egy cápa számára végzetes, a vizsgálatok azt mutatták, mégis egy egészséges és jól fejlett példánnyal van dolguk. 

Bőr nélküli macskacápára bukkantak még 2019 nyarán Szardinia közelében kutatók, 500 méter mélyen. Maguk a kutatók is megdöbbenten álltak azelőtt a tény előtt, hogy a vizsgálatra kifogott példánynak nincs bőre. Ezeknek az állatoknak  az esetében a bőr fontos szerepet játszik kémiai és mechanikus védekezésként. Kiválasztja az immunrendszer első vonalának tartott nyálkát, megakadályozva, hogy a mikrobák kolóniákat képezzenek a felszínén, mivel antibakteriális fehérjéket tartalmaz.

 A tudósok által kifogott foltos (vagy más néven feketeszájú) macskacápa esetében ez a védvonal teljesen hiányzott. Lényegében egyetlen olyan réteg sem volt meg, amely a bőrhöz szükséges lenne, a felhám is hiányzott.

 Hogy miért válhatott ilyenné a cápa, arra sokféle magyarázatot találtak a tudósok. Lehet a szennyezett víz, vagy a tengervíz globális felmelegedés okozta elsavasodásának eredménye is, de azt sem zárták ki, hogy esetleg fejlődési rendellenességről van szó.

Forrás: hvg.hu

Új lakóval gazdagodott a Szegedi Vadaspark
A folyékony üveg

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 19. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/