Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Bőr nélküli macskacápára bukkantak kutatók

Kép: IFLScience.com

 Bőr nélküli macskacápára bukkantak kutatók

 Bár a bőr hiánya egy cápa számára végzetes, a vizsgálatok azt mutatták, mégis egy egészséges és jól fejlett példánnyal van dolguk. 

Bőr nélküli macskacápára bukkantak még 2019 nyarán Szardinia közelében kutatók, 500 méter mélyen. Maguk a kutatók is megdöbbenten álltak azelőtt a tény előtt, hogy a vizsgálatra kifogott példánynak nincs bőre. Ezeknek az állatoknak  az esetében a bőr fontos szerepet játszik kémiai és mechanikus védekezésként. Kiválasztja az immunrendszer első vonalának tartott nyálkát, megakadályozva, hogy a mikrobák kolóniákat képezzenek a felszínén, mivel antibakteriális fehérjéket tartalmaz.

 A tudósok által kifogott foltos (vagy más néven feketeszájú) macskacápa esetében ez a védvonal teljesen hiányzott. Lényegében egyetlen olyan réteg sem volt meg, amely a bőrhöz szükséges lenne, a felhám is hiányzott.

 Hogy miért válhatott ilyenné a cápa, arra sokféle magyarázatot találtak a tudósok. Lehet a szennyezett víz, vagy a tengervíz globális felmelegedés okozta elsavasodásának eredménye is, de azt sem zárták ki, hogy esetleg fejlődési rendellenességről van szó.

Forrás: hvg.hu

Róka móka
Az ember napi ritmusa

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 29. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/