Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Bolygónk erdői túl gyorsan fiatalodnak, ami nem sok jót ígér

My pictures are CC0. When doing composings: képe a Pixabay -en.

 Bolygónk erdői túl gyorsan fiatalodnak, ami nem sok jót ígér

 A világ erdői drámai változáson mennek keresztül. Az erdőirtás és az éghajlatváltozás pusztító egyvelege fiatalabb és kisebb erdőkhöz vezet az egész világon, megfosztva a bolygónkat az idősebb és nagyobb fáktól, amelyek őrizték az egészségét . Nem meglepő, hogy ez a radikális változás az elkövetkező évtizedekben mélyülni fog és még nehezebbé teheti a Föld környezeti kihívásainak megoldását.

Kutatók azt vizsgálták, hogy az erdőirtás és az éghajlatváltozás miként zavarták meg a bolygó erdőit az elmúlt században. Több mint 160 korábbi kutatási dokumentum áttekintésével és az eredményeik összekapcsolásával, műholdas képekkel kiegészítve kimutatták, hogy az ember által vezérelt környezeti változások csökkentik az idősebb és nagyobb fák mennyiségét, vagy helyettesítik azokat rövidebb és fiatalabb erdőkkel.

Olyan ez, mintha a bölcs öreg vének eltűnnének, és átadnák a gyeplőt a tapasztalatlan kezdőknek. 

Az erdők nagy szerepet játszanak a globális ökoszisztéma szén-ciklusában, „felszívják" és óriási mennyiségű szén-dioxidot tárolnak. Ráadásul hihetetlen mennyiségű biodiverzitásnak adnak otthont, hozzájárulhatnak az esőzések szabályozásához és megakadályozzák az áradásokat. 

A kutatók figyelmeztetnek minket arra, hogy a fiatalabb erdők nem képesek kellően ellátni ezeket a szerepeket, ami további környezeti változásokhoz vezethet.

Több millió évvel ezelőtt a Földön 1,6 méter magas...
A titokzatos homoki macska

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 05. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/