Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Hold

 A Hold

 HOLD :

A Hold a Föld egyetlen természetes holdja. Olyan közel van a Földhöz (átlagos távolsága 384.400 km) , hogy még látcsővel is megragadó részletességgel láthatók felszíni alakzatai. Mivel légköre és folyékony víze nincs, időjárásról nem beszélhetünk a felszínén. A Holdon nincs élet és geológiai aktivitást sem tapasztalunk rajta. Legfőbb alakzatait a meteorbecsapódások hozták létre.

Megfigyelése :

Mivel a Hold tengelyforgási ideje azonos a keringési idejével, mindig azonos, az ún. innenső oldalával fordul a Föld felé, ezért csak a felét látjuk a Hold felszínének.

A legnagyobb holdi alakzatokat szabad szemmel is észrevehetjük, így a sötét mélyföldeket, az ún. tengereket, szemben a fényes fennsíkokkal. Látcsővel vagy egy kisebb távcsővel számtalan krátert és számos hegyláncot figyelhetünk meg. A felszíni alakzatok legfeltűnőbbek a világos és sötét félteke határa, az ún. terminátor mentén, ahol leghosszabbra nyúlnak az árnyékok.

Amikor a felszínt magas szögből világítja meg a Nap, vagyis holdtölte idején, az alakzatok elmosódnak, és még a nagyok is eltűnnek a szemünk elől. Vannak ugyanakkor olyan alakzatok is, amelyeknek észleléséhez nagy kontraszt szükséges, ezért éppen holdtölte idején a leglátványosabbak. Ilyenek a sötét tengerek és bizonyos kráterekből kiinduló fényes sugarak.

A Hold (nagybetűvel) a Föld kísérőjét (holdját) jelenti. A Földtől való átlagos távolsága 384 403 km., nagyjából a Föld átmérőjének 30-szorosa, más mértékegység szerint 0,002 Csillagászatti egység (CSE), vagy 1,3 fénymásodperc (a Nap visszaverődő fénye 1,3 másodperc alatt jut el róla a földi megfigyelőhöz). Átmérője 3476 kilométer, hozzávetőleg a Földének negyede.

A testek súlya körülbelül hatoda, mint a Földön. A légkör hiánya miatt az égboltja teljesen fekete nappal is. Kötött keringése miatt mindig ugyanazt az oldalát látjuk, és az innenső oldalán álló holdi megfigyelő számára a Föld mindig ugyanott látszik állni az égen (persze bolygónk ugyanúgy fázisokat mutatva elfogy és megtelik, ahogy az a földi égen is látható a Hold esetében).

Forrás: babszerabab.lapunk.hu

Medve, hagyma, hagyj ma!
Winnie a tündéri spániel , aki meghódította a vilá...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/