Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Hold

 A Hold

 HOLD :

A Hold a Föld egyetlen természetes holdja. Olyan közel van a Földhöz (átlagos távolsága 384.400 km) , hogy még látcsővel is megragadó részletességgel láthatók felszíni alakzatai. Mivel légköre és folyékony víze nincs, időjárásról nem beszélhetünk a felszínén. A Holdon nincs élet és geológiai aktivitást sem tapasztalunk rajta. Legfőbb alakzatait a meteorbecsapódások hozták létre.

Megfigyelése :

Mivel a Hold tengelyforgási ideje azonos a keringési idejével, mindig azonos, az ún. innenső oldalával fordul a Föld felé, ezért csak a felét látjuk a Hold felszínének.

A legnagyobb holdi alakzatokat szabad szemmel is észrevehetjük, így a sötét mélyföldeket, az ún. tengereket, szemben a fényes fennsíkokkal. Látcsővel vagy egy kisebb távcsővel számtalan krátert és számos hegyláncot figyelhetünk meg. A felszíni alakzatok legfeltűnőbbek a világos és sötét félteke határa, az ún. terminátor mentén, ahol leghosszabbra nyúlnak az árnyékok.

Amikor a felszínt magas szögből világítja meg a Nap, vagyis holdtölte idején, az alakzatok elmosódnak, és még a nagyok is eltűnnek a szemünk elől. Vannak ugyanakkor olyan alakzatok is, amelyeknek észleléséhez nagy kontraszt szükséges, ezért éppen holdtölte idején a leglátványosabbak. Ilyenek a sötét tengerek és bizonyos kráterekből kiinduló fényes sugarak.

A Hold (nagybetűvel) a Föld kísérőjét (holdját) jelenti. A Földtől való átlagos távolsága 384 403 km., nagyjából a Föld átmérőjének 30-szorosa, más mértékegység szerint 0,002 Csillagászatti egység (CSE), vagy 1,3 fénymásodperc (a Nap visszaverődő fénye 1,3 másodperc alatt jut el róla a földi megfigyelőhöz). Átmérője 3476 kilométer, hozzávetőleg a Földének negyede.

A testek súlya körülbelül hatoda, mint a Földön. A légkör hiánya miatt az égboltja teljesen fekete nappal is. Kötött keringése miatt mindig ugyanazt az oldalát látjuk, és az innenső oldalán álló holdi megfigyelő számára a Föld mindig ugyanott látszik állni az égen (persze bolygónk ugyanúgy fázisokat mutatva elfogy és megtelik, ahogy az a földi égen is látható a Hold esetében).

Forrás: babszerabab.lapunk.hu

10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t
Több millió évvel ezelőtt a Földön 1,6 méter magas...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 10. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/