Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Bizarr gombafajt fedeztek fel Csernobillban

Pripyat , Ukrajna / Wendelin Jacober képe a Pixabay -en.

 Bizarr gombafajt fedeztek fel Csernobillban

 1991-ben furcsa gomba telepedett a reaktor falaira. A kutatókat már- már zavarba ejtette a dolog, nem értették, hogyan lehetséges , hogy ez az élőlény saját előnyére tudja fordítani a sugárzást, sőt kifejezetten attól érzi jól magát. 

Egy évtizeddel később megvizsgáltak néhányat ezek közül, és megállapították, hogy a gombában nagy mennyiségű pigment-melanin található, amely többek között az emberek bőrében is jelen van. A sötétebb bőrszínű emberek általában sokkal több melaninnal rendelkeznek, amelyről ismert, hogy elnyeli a fényt és eloszlatja a bőr ultraibolya sugárzását.

A gombákban azonban ez az anyag állítólag elnyelte a sugárzást és valamilyen kémiai energiává alakította a növekedéshez.

Ekaterina Dadachova, az akkori New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola diákja egy 2008-as évi tanulmányában megjegyezte, hogy ezek a sugárzás által vonzott gombák valószínűleg nem lesznek az egyetlen ilyen jellegű példák. Létezésük azt jelzi, hogy a kozmoszban még lehetnek olyan helyek - amelyeknek még nem vagyunk tudatában és ahol az organizmusok sugárterheléssel töltött környezetben is élhetnek.

Forrás: news.com.au

Az elefántok képesek megismerni az emberi nyelveke...
Született egy kis tapír
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/