Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Bizarr gombafajt fedeztek fel Csernobillban

Pripyat , Ukrajna / Wendelin Jacober képe a Pixabay -en.

 Bizarr gombafajt fedeztek fel Csernobillban

 1991-ben furcsa gomba telepedett a reaktor falaira. A kutatókat már- már zavarba ejtette a dolog, nem értették, hogyan lehetséges , hogy ez az élőlény saját előnyére tudja fordítani a sugárzást, sőt kifejezetten attól érzi jól magát. 

Egy évtizeddel később megvizsgáltak néhányat ezek közül, és megállapították, hogy a gombában nagy mennyiségű pigment-melanin található, amely többek között az emberek bőrében is jelen van. A sötétebb bőrszínű emberek általában sokkal több melaninnal rendelkeznek, amelyről ismert, hogy elnyeli a fényt és eloszlatja a bőr ultraibolya sugárzását.

A gombákban azonban ez az anyag állítólag elnyelte a sugárzást és valamilyen kémiai energiává alakította a növekedéshez.

Ekaterina Dadachova, az akkori New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola diákja egy 2008-as évi tanulmányában megjegyezte, hogy ezek a sugárzás által vonzott gombák valószínűleg nem lesznek az egyetlen ilyen jellegű példák. Létezésük azt jelzi, hogy a kozmoszban még lehetnek olyan helyek - amelyeknek még nem vagyunk tudatában és ahol az organizmusok sugárterheléssel töltött környezetben is élhetnek.

Forrás: news.com.au

Verebek
Ariadne barlangjai - 20 év a Pilis mélyén - videó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/