Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Biológusok az északi fehér orrszarvú megmentéséért dolgoznak

Najin és Fatu, a két utolsó példány / Fotó: TONY KARUMBA/AFP

 Biológusok az északi fehér orrszarvú megmentéséért dolgoznak

 Egy nemrégiben közzétett ENSZ-jelentés arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező évtizedekben egy millió fajt fenyegetheti a kihalás, főként az emberi tevékenység miatt. Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A szerencsésebb sorsú déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

Biológusok mesterséges megtermékenyítéssel sikeresen létrehoztak egy harmadik északi fehér orrszarvú-embriót egy globális együttműködési kísérlet során, a szinte kihalt fajok megmentésére.

Összesen csak kettő északi fehér orrszarvú maradt a világon, és mindkettő nőstény.  Az utolsó hím, a Szudán névre hallgató egyed tavaly márciusban hunyt el, ám előtte lefagyasztották a spermáját, mint egyfajta biztosítékot.

Az utóbbi hónapokban a tudósok szorgalmasan dolgoztak az utolsó két megmaradt nőstény, az anya-lánya duó Najin és Fatu petesejtjeinek mesterséges kinyeréséért és megtermékenyítéséért, akik Kenyában élnek és túl idősek ahhoz, hogy saját utódaikat kihordják. Augusztusban a csapat elvégezte az első „petesejt-kiszedést"  Később megtermékenyítettek hét petesejtet fagyasztott sperma felhasználásával elhunyt hímektől, így jöhetett létre két életképes embrió. December 17 - én megismételték az eljárást.

„ Fatu harmadik embriójának megtermékenyítése során elért ismételt sikereink azt mutatják, hogy a BioRescue program a helyes úton halad. A csapat minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy ugyanazt az eredményt érje el a 30 éves Najin esetében, mielőtt késő lenne számára. Elkötelezettek vagyunk, hogy a tervünket megvalósítsuk a béranya által , annak érdekében, hogy ezek az állatok fennmaradjanak. „, mondta Thomas Hildebrandt, vezetője a Department of Reproduction Management, Leibniz-IZW, egy nyilatkozatában. 

A harmadik embrió folyékony nitrogén tárolás közben csatlakozik a másik kettőhöz, miközben béranyára vár. Júniusban a nemzetközi tudósok egy csoportja bizonyította a  helyettesíthetőséget, miután sikeresen beültették az első tesztcsőben lévő orrszarvú - embriót egy déli fehér orrszarvúba, egy szorosan rokon alfajba, amely képes lehet egy északi fehér orrszarvú-embrió kihordására. A cél az, hogy végül legalább öt északi fehér egyén állományát hozzák létre, hogy visszatérjenek a természetes élőhelyükhöz - ez egy olyan terv, amely évtizedeket vehet igénybe.

„Ezzel egy apró lépést tettünk az úton, hogy megmentsük az északi fehér orrszarvút a kipusztulástól. Még hosszú utat kell megtennünk, és a siker messze nem biztos, de Kenya továbbra is a multinacionális együttműködés központjában játszik szerepet ezen faj megmentése érdekében. Reméljük, hogy jó híreket mondhatunk a sikeres északi fehér-orrszarvúakról a nem túl távoli jövőben "- mondta Brig (Rtd) John Waweru, a kenyai vadvédelmi szolgálat főigazgatója.

A tenyésztési projekt a Kenya Vadvédelmi Szolgálat , azOl Pejeta Conservancy,  a Leibniz Állatkert és Állatkutatási Intézet , az Avantea laboratórium és a Dvúr Králové Állatkert kutatói közreműködése.  A kutatók szerint a következő szakasz előkészítése folyamatban van.

Forrás: IFLScience.com

Könyvajánló : Pete Margit "Cseperedő"
Kávékultúra felsőfokon
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/