Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Belize, a manátuszok ( lamantinok) utolsó élőhelye

 Belize, a manátuszok ( lamantinok) utolsó élőhelye

 A lassan mozgó tengeri tehenek globális populációja, drámaian csökkent az elmúlt években, egészen a Covid-19 bekövetkezéséig. A járvány ugyanis megállította a lamantin egyik legveszélyesebb fenyegetését - a tengerjáró hajóipart.

De nemcsak a turizmus indul újra Belize -ben, az iparágnak nagy tervei vannak a kis közép -amerikai országgal kapcsolatban. Egy hatalmas tengerjáró hajókikötő épül egy fontos lamantin élőhely közelében, és két másik tengerjáró kikötői projekt vár a kormány jóváhagyására.

A környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy a lamantin veszélyeztetettsége visszafordíthatatlan lehet.

Belize kis ország Közép-Amerika keleti partján, a Karib-tenger mellett. Északon Mexikóval, nyugaton és délen Guatemalával határos. Az ország az egyetlen angolul beszélő állam Közép-Amerikában. Mindemellett a lamantinok utolsó élőhelye a világon. "Ha a jövőben, nem teszünk eleget a faj megmentése érdekében, akkor valószínűleg ki fog pusztulni " - mondta Jamal Galves, egy kiemelkedő természetvédő, aki Belize -ben„ The Manatee Man "néven ismert.

Belize- Kép: cdn.escapismmagazine.com

Tavaly több mint a felére csökkent a lamantinhaláloknak száma, a 2019 -es közel 50 -ről 2020 -ra kevesebb mint 20 -ra, mert a tengerjáró hajó leállítás, eltávolította azokat a hajókat, amelyek a turistákat a partra szállítják.

"Az ütközések többsége sekély vízben történik, ahol a lamantin hajlamos táplálkozni" - mondta Galves. - De ha körülbelül három méter mély vízben van, és a motor két méter mélyre süllyed, a lamantinnak nincs helye az óceán feneke és a hajó között, hogy elmenjen.A lamantinhalálozási arány minden évben növekszik, arányosan a turisztikai számok emelkedésével.

Galves beleszeretett a szelíd lényekbe, miután 11 éves korában önkéntesként kezdett dolgozni több Belize -ben dolgozó amerikai természetvédővel. Életcéljául tűzte ki, hogy megmentse a lamantinokat a kihalástól, és két évtizeddel később ő a védelmi és kutatóintézet, a Clearwater Marine Aquarium belize -i programigazgatója . Arca megjelenik az akvárium óriásplakátjain országszerte, népszerűsítve a lamantin -tudatosságot.

De csakúgy, mint az óceánfenék és a csónakmotor közé fogott lamantin, Belize is egy szikla és egy kemény hely közé szorul.

The Manatee Man - A manátusz ember- Jamal Galves / Kép:www.tampabay.com

 Az ország ismert érintetlen sekély vizéről, a világ második legnagyobb gátjáról, és az általuk támogatott tengeri élővilág sokféleségéről. Ezzel a szépséggel azonban veszélyesen összefügg a turizmus, amely Belize GDP -jének több, mint 40 százalékát teszi ki. Tehát míg a turisták az országba özönlenek, hogy élvezzék híres ökoszisztémáját, ők jelentik a legnagyobb veszélyt a túlélésre is.

Dínó bánat
Nyulak
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/