Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Barátkozó vámpírdenevérek

Kép: origo.hu

Barátkozó vámpírdenevérek 

Tudósok bizonyították, hogy a vámpírdenevérek  ( elsősorban a nőstények) a barátsághoz hasonló társadalmi kötelékeket alakítanak ki és tartanak fenn. A biológusok azt már tudták, hogy ezek a lények egyedülállóan vendégszeretőek egymással ritka ápoló- és étkezési szokásaik vannak, ( éhező barátnőikkel megosztják az ételt) de még eddig nem tudták bizonyítani, hogy hosszú távú kapcsolatokat is kialakítanak.

A kutatók, Gerald Carter, az Ohio Állami Egyetem egyetemi docense, és Simon Ripperger, a Smithsonian Intézet posztdoktori tagja, feltételezték, hogy a fogságban kialakult denevérek közötti kötelékek továbbra is fennmaradnak, miután visszakerülnek a szabad környezetbe. A kutatáshoz a kutatóknak két denevércsoportot kellett összekeverniük: az egyik csapat a fogságban születettek, a másik (közülük 200) vad kolóniából származott. 22 hónapot töltöttek együtt fogságban, miután visszahelyezték őket az otthonukba, amely egy panamai tehénlegelőn található üreges fa.

A denevérek társadalmi interakciójának nyomon követése érdekében a csapat Ripperger és munkatársai, akik villamosmérnökök és számítógépes tudósok kifejlesztettek  egy apró érzékelőt a denevérek számára, amit a  hátukra fogattak. A körülbelül egy ujjhegy méretű automatizált érzékelők egyedülállóak abban a képességükben, hogy kis állati csoportok közösségi hálózatait nyomon követhessék, egymás közelségének mérésével. Más közelségi technológiával ellentétben képesek még a nehezen hozzáférhető helyek, például a kis barlangok, vagy ebben az esetben a bűzös üreges fákban is érzékelni a fejlődő kapcsolati hálókat.

Amit ezek az érzékelők bizonyítottak, az a tény, hogy a fogságban lévő baráti kötelékkel rendelkező denevérek egymáshoz közel helyezkedtek el, annak ellenére, hogy időközben bárhová elmentek, vagy pedig  társultak a többi 200 "szobatársukhoz".

"Eredményeink azt mutatják, hogy a nagy felbontású nyomkövetés ezen módszere felfedheti az ökológiai következményekkel járó kapcsolatokat" - mondja Carter. Az állatok „barátságának" korábbi tudományos értékelése szinte kizárólag a főemlősökön végzett kutatásoknak az eredményei.

Forrás: popsci.com 

Kép: popsci.com
Leónárdó és az új lakó
A spártai nevelés

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/