Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Barátkozó vámpírdenevérek

Kép: origo.hu

Barátkozó vámpírdenevérek 

Tudósok bizonyították, hogy a vámpírdenevérek  ( elsősorban a nőstények) a barátsághoz hasonló társadalmi kötelékeket alakítanak ki és tartanak fenn. A biológusok azt már tudták, hogy ezek a lények egyedülállóan vendégszeretőek egymással ritka ápoló- és étkezési szokásaik vannak, ( éhező barátnőikkel megosztják az ételt) de még eddig nem tudták bizonyítani, hogy hosszú távú kapcsolatokat is kialakítanak.

A kutatók, Gerald Carter, az Ohio Állami Egyetem egyetemi docense, és Simon Ripperger, a Smithsonian Intézet posztdoktori tagja, feltételezték, hogy a fogságban kialakult denevérek közötti kötelékek továbbra is fennmaradnak, miután visszakerülnek a szabad környezetbe. A kutatáshoz a kutatóknak két denevércsoportot kellett összekeverniük: az egyik csapat a fogságban születettek, a másik (közülük 200) vad kolóniából származott. 22 hónapot töltöttek együtt fogságban, miután visszahelyezték őket az otthonukba, amely egy panamai tehénlegelőn található üreges fa.

A denevérek társadalmi interakciójának nyomon követése érdekében a csapat Ripperger és munkatársai, akik villamosmérnökök és számítógépes tudósok kifejlesztettek  egy apró érzékelőt a denevérek számára, amit a  hátukra fogattak. A körülbelül egy ujjhegy méretű automatizált érzékelők egyedülállóak abban a képességükben, hogy kis állati csoportok közösségi hálózatait nyomon követhessék, egymás közelségének mérésével. Más közelségi technológiával ellentétben képesek még a nehezen hozzáférhető helyek, például a kis barlangok, vagy ebben az esetben a bűzös üreges fákban is érzékelni a fejlődő kapcsolati hálókat.

Amit ezek az érzékelők bizonyítottak, az a tény, hogy a fogságban lévő baráti kötelékkel rendelkező denevérek egymáshoz közel helyezkedtek el, annak ellenére, hogy időközben bárhová elmentek, vagy pedig  társultak a többi 200 "szobatársukhoz".

"Eredményeink azt mutatják, hogy a nagy felbontású nyomkövetés ezen módszere felfedheti az ökológiai következményekkel járó kapcsolatokat" - mondja Carter. Az állatok „barátságának" korábbi tudományos értékelése szinte kizárólag a főemlősökön végzett kutatásoknak az eredményei.

Forrás: popsci.com 

Kép: popsci.com
A didergő király
Az utolsó ovis nyár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/