Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Azok a madárdalos reggelek...

Azok a madárdalos reggelek...

 Bár még messze a tavasz, hadd idézzük fel ma a csodás, madárdalos reggeleket.

Az a madár, melynek hang és ének jutott osztályrészül, dallal köszönti a fakadó reggelt, legalább is a költés szakában, mikor a szerelem egész lényét megindítja és áthatja. Csak miután énekelt, kezdi élelmét keresni. Majdnem mindegyiknek két étkezési ideje van; az egyik a reggel, a másik az alkonyat; a déli órákat pihenésre, tollazatuk tisztítására és tollaik rendezésére fordítják.

A természet felébredésével a madár is megélénkül. A költés mindenütt a tavasz idejére esik, a térítők táján tehát az esős időszak kezdetére, mely nem a télnek, hanem a mi tavaszunknak felel meg. Más állatoktól eltérően, a legtöbb madár egész életre szóló házasságot köt s csak kevés van köztük, mely az emlősökhöz hasonlóan soknejűségben vagy helyesebben többnejűségben és -férjűségben él, mert a soknejűség úgy látszik egyesegyedül a struccok körében fordul elő.

A hímek egész szeretetreméltóságuk fitogtatásával udvarolnak a tojók körül; egyesek epekedő hivogatással vagy énekkel, mások kecses táncokkal, vagy repülési mutatványokkal stb. Gyakran az udvarlás olyan szenvedélyes, hogy a hím órákig, látszólag mérgesen űzi a tojót; rendszerint azonban a tojó csakhamar meghallgatja szerelmesét s aztán egész odaadással csüng rajta.

Már a szerelmi játékok idején kikeresik maguknak a párok a fészek részére alkalmas helyet, feltéve, hogy nem tartoznak a telepesen költő madarakhoz, melyek évenként ugyanarra a helyre térnek vissza. A fészek többnyire annak a területnek a központjában van elhelyezve, amelyre egy-egy fészkelő pár igényt tart. Ennek a területnek a nagysága persze fajok szerint nagyon változó.

Tulajdonképpen csak azoknak a madárfajoknak nincs fészkük, melyek tojásaikat minden előkészület mellőzésével a puszta földre rakják; ezekhez sorakoznak azok, melyek tojásaik számára legalább némi mélyedést kaparnak; ezek után említhetjük azokat, melyek ezt a mélyedést legalább puhább anyagokkal kibélelik. Ez a fokozat megismétlődik azoknál a fajoknál, amelyek a sík föld helyett oduban költenek, s bizonyos értelemben azoknál is, amelyek úszó fészkeket építenek, noha természetes, hogy ezeknek előbb megfelelő alapot is kell készíteniük. A fákon található fészek majdnem annyiféle, mint ahányféle a fákon tartózkodó madár.

Forrás: arcanum.hu

daniyal ghanavati fotója a Pexels oldaláról
Washington hegy, Amerikai Egyesült Államok
2021-es naptár

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 21. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/