Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az utolsó csukja be a kaput!

Hangya

Önfeláldozó hangyák

A nap végén a Forelius pusillus hangyakolónia néhány tagja feláldozza magát, hogy a közösség biztonságban vészelhesse át az éjszakát.

Ha támadás ér egy hangyabolyt, az első számú szabály, hogy az egyed meghal a többiekért. Arra azonban a lengyel kutató, Adam Tofilski és biológuscsapata mutatott rá a krakkói mezőgazdasági egyetemen, milyen messzemenőkig érvényesülhet ez az áldozatkészség, még „békeidőkben” is.

Hangya

A tudósok a brazil cukornádültetvények homokos ösvényein végezték e különleges megfigyelést: a Forelius pusillus faj képviselői közül éjszakánként néhány egyed már akkor a biztos halált választja, amikor a közelben még sehol nincs ellenség, s ezzel biztosítja a cukornádföldek alatti talaj alagútrendszereiben élő hangyaboly túlélését.
Napközben a munkások tartják szabadon a járatokat, egyesével hordják ki a homokszemeket egy nyíláson a felszínre.
Amikor aztán közeleg az alkonyat, a Forelius pusillus – néhány példányt leszámítva – visszavonul föld alatti fészkébe. A kint maradók addig hordják a homokot a lyukba, amíg a bejárat teljesen elzáródik. Ha ugyanis ez a kapu nyitva maradna, az idegen vándorhangyák könnyedén behatolhatnának. Munkájuk végeztével a számkivetettek útra kelnek, és soha többé nem térnek vissza.
„Hogy mi lesz a kirekesztettek sorsa? Adam Tofilski is erre a kérdésre kereste a választ, s kigondolt egy kísérletet. Amikor a kis különítmény nekilátott a lyuk betömésének, a kutató egy homokkal teli tartályba egy homokkal teli tartályba költöztette a hangyákat, ahonnan nem volt esélyük megszabadulni. Másnap reggel a kéttucatnyi hangyából alig hat volt életben.
Az „áldozatjárásra” valószínűleg az öreg és beteg egyedek kárhoztatnak, amelyeknek amúgy is meg vannak számlálva napjaik, bár ez a vizsgálat az állatok életkorára nem ad bizonyítékot. Önzetlenségük ennek ellenére egyedülálló – jegyi Tofilski. Míg más, bolyban élő rovarok csak támadás esetén védekeznek, a Forelius pusillis gyakorlatilag megelőző lépéseket tesz.

450 kilogrammos és mintegy tíz méter hosszú polip,...
Az Axolotl regenerációs folyamatában résztvevő gén...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/