Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Új zélandi Szentjánosbogár barlang

Az Új zélandi Szentjánosbogár barlang 

Szentjánosbogár barlang ( Glowworm, Új Zéland). Forrás: Daily Mail

 Új Zéland önmagában is csodálatos hely, nem csoda, hogy itt található Hemiltontól délnyugat felé a világon egyedülálló Glowworm ( Szentjánosbogár) barlang. Földrajzilag a Föld legelszigeteltebb állama: még Ausztráliától is kb. 1500 km-re fekszik. A másik legközelebbi nagyobb szárazföld délen az Antarktisz. A hosszú elszigeteltség miatt Új-Zélandon az állatok és a növények különleges biológiai sokfélesége alakult ki, igen sok benszülött, csak itt élő fajjal. Ezek közül a legismertebbek a különleges madárfajták. Ilyenek a kivi, kakapó, veka és takahe, amely mind röpképtelen maradt, mivel a szigeteken nem élt szárazföldi emlős ragadozó, és így nem volt természetes ellenfelük. Éppen ezért az emberek megjelenése, az ezzel járó élőhely változás és az emberek által a szigetre hozott patkányok, menyétfélék és más emlősök felbukkanása több madárfaj, köztük a Haast féle sas és a moafélék (a valaha élt legnagyobb madár) kihalásához vezetett.

A Waitomo-mészkőbarlang ahol cseppkő formációkat is láthatunk, önmagában is nagy élmény, hiszen érdekes mészkő képződményei még érdekesebb élővilágnak adnak otthont. Alatta található egy másik barlang, ahová csak egy földalatti folyón keresztül lehet eljutni körülbelül 20 fős csónakokkal. A folyót Styxnek nevezik, az ókori görög mondák alapján. A mitológiai Styx az élők és holtak birodalmát választja el. Az egyedülálló termet, melybe lejutunk,Szentjánosbogár-barlangnak hívják, amely kb. 30 méter hosszú, 12 méter széles és átlagosan 5 méter magas. A barlang a csillagos ég illúzióját kelti.

A csillagos égboltnak tűnő világítást azonban egy Arachnocampa luminosa nevű légyfaj ragadozó lárvája adja, amely a kékes fény kibocsátásával próbálja odacsalogatni a zsákmányt, vagyis a barlangba tévedt rovarokat. A lárva világító technikáját biolumineszcenciának nevezik, mely a pókhoz hasonlóan 15- 20 zsinórt enged le, hogy áldozatai belegabalyodjanak. A kifejlett lárva néhány hónap után bebábozódik, majd 12 hónap múlva előbújik a légy, amelynek élettartama igen rövid, mindössze 36- 48 óra.

Az országnak a Földön elfoglalt különleges helyzete miatt, három táj is felkerült az UNESCO világörökség  listájára : a Te Wahipounamu Nemzeti Parkok, a Tongariro Nemzeti Park, és Új Zéland szub-antarktikus szigetei.

Zengő- bongó
A világ legveszélyesebb földi paradicsoma: Madidi ...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 20. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/