Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az oxigénhiányos újszülöttek agyi aktivitásának manipulálása elősegítheti az egészséges idegfejlődést - állítják a kutatók

 Az oxigénhiányos újszülöttek agyi aktivitásának manipulálása elősegítheti az egészséges idegfejlődést - állítják a kutatók

 A londoni King's College tudósainak egy csoportja megtalálta a módját, az újszülöttek agyi aktiválásának manipulálására az idegi folyamatok eltérítésével, amelyek lehetővé teszik a csecsemők számára a környezetük megismerését. A kutatók szerint ez a megközelítés új terápiákhoz vezethet az agysérült csecsemők számára az egészséges kapcsolatok kialakulásának elősegítésével, amelyek hozzájárulhatnak a nyelvi és motoros képességek javításához a későbbi életben.

A tanulmány szerzői a Cerebral Cortex folyóiratban publikálva elmagyarázzák, hogyan kezdték el meghatározni, hogyan értelmezi az újszülött agy a méhen kívüli világot. Végül is a születés meglehetősen nagy mérföldkő bárki életében, és minden új baba feladatlistáján az a legfontosabb, hogy megbékéljen a világ által kínált összes új látnivalóval, hanggal és illattal.

A kutatók elsősorban azt akarták megérteni, hogy a csecsemő agy hogyan tanul meg asszociációkat kialakítani a különböző típusú ingerek között. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az egynapos csecsemők megtanulhatnak bizonyos szagokat társítani az anyjuk simogatásának érzésével, bár nem világos, hogy ezt a kondicionálást primitív reflexek vagy bonyolultabb kérgi folyamatok vezérlik-e.

Az agyi bénulás olyan állapot, amely abból adódik, hogy a születéskor elszenvedett sérülések miatt képtelenek bizonyos agyi régiókban helyesen feldolgozni a mozgást. Mégis az újszülött agyának megfelelő részeinek stimulálásával, tanult asszociációk révén, lehetséges lehet ezeknek a folyamatoknak az aktiválása, ami a beszéd, a nyelv és a mozgás egész életen át tartó javulásához vezethet.

Bár sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy e megközelítés terápiás alkalmazásával kapcsolatban bármilyen végleges állítás megfogalmazható legyen, ezek az eredmények fontos, új betekintést nyújtanak a csecsemőagy működésébe. Ez pedig hasznos kiindulópontot jelent az új beavatkozások kidolgozásához.

Forrás: IFLScience!

Szent Mihály barlang, Gibraltár
2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/