Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Első alkalommal feltárt különleges lelet Lengyelországban egy kukoricaföldön

A plioszauruszok csúcsragadozók voltak a jura óceánokban. (Kép: © illusztráció: Piotr Szczepaniak, Daniel Tyborowski jóvoltából)

 Első alkalommal feltárt különleges lelet Lengyelországban egy kukoricaföldön

 Ez az első alkalom, hogy lengyel paleontológusok egy ősi tengeri hüllő állkapcsait és fogait találták meg Lengyelországban, egy olyan hatalmas állatét, amelynek hatalmasabb harapása volt, mint  a Tyrannosaurus Rex-nek . A plioszaurusz, a jura kori óceáni ragadozók legnagyobbika , körülbelül 150 millió évvel ezelőtt élt. Egy új tanulmány szerint a kutatók ennek a hatalmas húsevőnek ( hosszú nyakú plezioszaurusz) a kövületeit találták a Szent Kereszt hegyén, a lengyel Krzyżanowice faluban egy kukoricamezőn, több száz krokodil csonttal, ősi teknősökkel együtt.

A plioszauruszok és rokonaik, a plezioszauruszok és a Sauropterygia alrend más tagjai nem voltak dinoszauruszok.

A plioszauruszokra a hosszúnyakú plezioszauruszoktól eltérően a rövid nyak és a hosszúkás fej volt a jellemző. Jobban hasonlítottak a mai krokodilokra. Más plezioszauruszokhoz hasonlóan azonban nekik is négy jellemző formájú, végtagokból kialakult uszonyuk volt, amely a többi plezioszauruszhoz képest alkalmasabb lehetett a mélyvízi életmódra. Húsevők voltak, erőteljes állkapcsuk sok éles, kúp alakú fogat hordozott. Méretük 4 és 15 méter közt váltakozhatott. Zsákmányuk halak, ichthyoszauruszok és más plezioszauruszok lehettek.

Tipikus nemeik közt van a Macroplata, Kronosaurus, Liopleurodon, a Pliosaurus és a Peloneustes. Fossziliáikat megtalálták Angliában, Mexikóban, Dél Amerikában, Ausztráliában és az arktiszi régióban, Norvégia közelében.

Sok korai, primitív plioszaurusz , a kora triász rhaeti korában, illetve a kora jura idejéből, nagyon hasonlított a plezioszauruszokhoz és régebben közéjük is sorolták ezeket.

Forrás: livescience.com


Az ember napi ritmusa
Tervezgetés

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 27. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/