Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Ős meséje: Az ember evolúciója. Az első leletek

A Homo nem közvetlen őse, a 3,3–2,1 millió évvel ezelőtt élt Australopithecus africanusFotó: STR/AFP

 Az Ős meséje: Az ember evolúciója. Az első leletek

A taungi gyermek, Fotó: flickr.com
Lucy portré, Fotó: ansa.it

 Egy spanyol evolúciókutató csoport olyan felfedezést tett egy ásatás során az észak-afrikai Algériában, amely megváltoztathatja azt, amit az emberré válás folyamatáról eddig tudtunk. Az ország északkeleti területén, az Algiers fővárostól 300 kilométerre fekvő Ain Boucherit lelőhelyen talált kőeszközök 1,9–2,4 millió évesek, amelyek gyanúsan megközelítik az eddig talált legősibb eszközök életkorát, vagyis lehet, hogy mégsem Kelet-Afrikából indult útjára az emberi faj.

 „Széles körben elfogadott álláspont, hogy Kelet-Afrika volt az a hely, ahol az emberfélék elkezdtek kőeszközöket használni – erre a legkorábbi példák 2,6 millió évvel ezelőttre tehetők. Az új felfedezés szerint viszont Ain Boucherit a legősibb észak-afrikai lelőhely, ahol húsdarabolásra használt kőeszközöket találtak, és arra utal, hogy több hasonló ősi helyszín létezhet a kelet-afrikai árkon kívül is" – írják a tanulmány szerzői egy közleményben.

A kutatók szerint mindezekből arra lehet következtetni, hogy a Homo sapiens törzsfejlődése kezdettől fogva több szálon zajlott, sok elágazással. Az Australopithecus anamensis példája azt bizonyítja, hogy az evolúció az emberféléknél is több, egymással párhuzamosan megjelenő fajjal próbálkozott.

Első lelet 1924 Dél-Afrika ,,taungi-gyermek", további leletek pl. ,,Salem" és ,,Lucy".

A ,,Taungi-gyermek" - A leleteket 1924-ben találták a Northern Lime Company dél-afrikai Taung melletti mészkőbányájában és ezek alapján Raymond Dart, a Witwatersrand-i Egyetemen dolgozó ausztrál anatómiaprofesszor 1925-ben a Nature-ben megjelent cikkében írta le és nevezte Australopithecus africanus-nak („afrikai déli majom"-nak). Az azóta megtalált leletek alapján a taungi gyermeket az Australopithecus africanus fajba sorolták. Ez a faj mintegy 3-2,5 millió évvel ezelőtt élt és egyesek feltételezik, hogy része lehetett az emberhez vezető leszármazási vonalnak, egy másik kiindulási pont a az Australopithecus afarensis.

,,Lucy"-t  1974-ben találták Etiópiában. 110 cm magas és 18-20 éves korában halt meg. 3,2 millió évvel Lucy néven világhírűvé vált ősember két lábon járt. Lucy az eddigi legrégebbi teljes a legjobb állapotban fennmaradt csontváza az ember már járó elődjének. Megtalálói, Donald Johanson és Tom Gray a Lucy in the Sky with Diamonds című Beatles-számról nevezték el. Az emberré válás filogenetikai főcsapása az Australopithecusokon keresztül vezetett el a Homo nem kialakulásához.

,,Selam"- 2000-ben egy 3,3 millió évvel ezelőtt élt kislány jól megőrzött maradványait tárták fel Etiópiában. A Selam, azaz Béke névre keresztelt "kislány" a valaha talált legősibb gyermekmaradvány, amely a kutatást végző régészcsoport véleménye szerint azért maradhatott meg ilyen jó állapotban, mert halála után nem sokkal a testet talán áradásból származó üledék, iszap borította be. Australopithecus afarensisi Selam több mint 100 ezer évvel korábban élt, mint Lucy.

A figyelemre méltóan teljes csontváz alsó része szinte tökéletesen illeszkedik az egyenes járáshoz, míg a felsőtest primitívebb: gorillaszerű lapocka és hajlított csimpánzszerű ujjak alkalmasak a fák  és hegyek mászására. Az érintetlen koponya és a szinte teljes fogak azt mutatják, hogy a majmok és a korai embereket megkülönböztető nagy, hegyes szemfogak eltűntek, és csak jelentős rágófogak maradtak.

Selam, Fotó: The guardian
Tipi Topi és Botor Motor
Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/