Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Ős meséje: Az elefántok legmeglepőbb rokonai 3. rész: A dugong

A dugong

 Az Ős meséje: Az elefántok legmeglepőbb rokonai
                          3.rész: A dugong

 A dugong hazája Kelet Afrika, Ázsia, Ausztrália és  trópusi partvidéke. Állománya erősen lecsökkent. A dugong magányos, olykor kisebb csordákba verődik. Tápláléka főként tengerifűből áll. 

Az állat hossza 3-4 méter, testtömege 250-900 kilogramm. A kifejlett dugong teste 25 liter olajat tartalmaz. A test bálnaszerű, áramvonalas és a pofa környékét leszámítva túlnyomórészt szőrtelen. Vastag, szívós bőrének színe a szürkéskéktől a barnáig terjedhet. Feje nagy, a pofája hosszúkás és hasított, rálóg az alsó ajkakra. A hímnek két nagy „agyara" (metszőfoga) van, amelyek elöl áttörnek a felső ajkakon. A dugongnak nincs fülkagylója. Az elülső végtagok kerekdedek, evezőszerűek és nincsenek rajtuk körmök, mint a manatuszoknak. A növények gyökerének kiásására használja őket az állat, és a nőstények ezekkel támogatják a borjaikat születésükkor. A farok vízszintes irányban lapított, a vége egyenes vonalú vagy enyhén homorú. Az állat farkának le-fölcsapkodásával hajtja magát előre a vízben. Az ivarérettség elérését a hímnél nem ismerik, de a nőstény 8-10 évesen éri el. A nőstény 5-6 évenként hoz világra egy utódot. A vemhesség egy évig tart.Az újszülött dugong 150 kilogrammot nyom. 3 méter hosszúra is megnőhetnek, és akár 70 évet is élhetnek.

Egyes történészek úgy vélik, hogy a dugong-észlelések elősegítették a sellőkkel kapcsolatos mítosz inspirációját .

Görög mitológia 3.rész
Zengő- bongó

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2019. december 07. szombat

Captcha kép