Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Ős meséje: Az elefántok legmeglepőbb rokonai 2. rész: A Karibi manatusz, vagy lamantin

A Karibi manatusz vagy lamantin

Az Ős meséje: Az elefántok legmeglepőbb rokonai
                          2. rész: A Karibi manatusz, vagy lamantin 

A tengeri tehenek a földtörténeti eocén időszakban (40-45 millió éve) az ormányosokkal rokon szárazföldi, négy lábon járó emlősökből alakultak ki. A vízi környezethez történő alkalmazkodásuk során orruk és állkapcsuk a legeléshez alkalmazkodva lefelé hajlott, csontjaik a víz felhajtó erejét kiegyenlítve tömörré és nehezebbé váltak, végül hátsó végtagjaik teljesen eltűntek, a mellsők pedig úszókká alakultak. 

A karibi manatusz az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részének trópusi és szubtrópusi vizein Texasig, a Karib-tenger szigetei környékén, valamint Dél-Amerika északi partjainál is megtalálható. Legdélebbre az Amazonas torkolatvidékén él. Sebezhető faj.  A szirének rendjébe tartozó lamantinok tengeri tehenek, sajnos világszerte a kipusztulás szélén állnak. Floridában már csak 3000-nél alig valamivel több él ebből a békés növényevőből.

Az állat hossza 2,5–4,5 méter, testtömege 200–600 kilogramm, átlagosan 150–350 kilogramm. Masszív teste némiképpen a bálnákéra emlékeztet. Szőrzete néhány sörtére és tapintó-szőrre korlátozódik. Szívós, szürkésbarna bőre a járulékos rétegekkel együtt 5 centiméter vastag. Kicsi fején sörteszerű szakállszőrök nőnek a felső ajaknál. Szemei kicsik. Külső füle nincs, ennek ellenére igen jó a hallása. A pofáján mélyen bevágott a felső ajak, melynek mindkét fele önállóan mozgatható. 

 Testalkatuk nagymértékben hasonlít a cetekéhez. Ez azonban nem rokonsági kapcsolatot fejez ki, hanem csak a hasonló életmód következtében előállott konvergenciajelenség. Testük hengeres vagy orsó alakú, nyakuk külsőleg nem különül el a törzsüktől. A fiatal állatok úszóikat csak úszásra használják, a kifejlett állatok kormányzásra is az ár elleni úszásnál. Az úszók könyökszerűen befelé hajlíthatók, segítségükkel sekély vízben az úszók hegyén „futni" tudnak az állatok. Farkukon széles, vízszintesen álló úszó alakult ki. Bőrük alatt vastag zsírréteg van. A kifejlett állatok farkukat úszásra és egyensúlyozásra is használják.

Koponyájuk a patásokéra emlékeztet, innen a tengeri tehén elnevezés. Agyuk magas, oldalról összenyomott. Szaglásuk aránylag jó. Fogazatuk tökéletlen. Mindkét állkapcsuk elöl éles szarulemezeket visel, amelyek a táplálék megragadására, leharapására szolgálnak. Gyomruk összetett, belük rendkívül hosszú. Egyesek bele 13-szor, sőt 20-szor olyan hosszú, mint a testhosszuk. Ez a kizárólagos növényi táplálékkal függ össze. Anyaméhük kétszarvú, méhlepényük öves. Emlőik mellállásúak, egy utódot hoznak létre. Tengerpartokon sekély vízben, folyamtorkolatokban és folyamokban élnek. A tengeri emlősök közül csak a szirének táplálkoznak növényekkel.

Az utódnemzésre fogékony nőstények testük bizonyos részeit mindig ugyanahhoz a sziklához dörzsölik. E víz alatti kémiai jelzéssel nagyszámú hímet vonzanak magukhoz, és többel is párzanak. Átlagosan kétévente egy borjút ellenek, az ikerszülés ritka. A borjú 12-18 hónapig marad az anyjával - ez a szirének eddig leírt egyetlen szoros társas kapcsolata.

A szirén elnevezés Homérosztól származik, aki halhatatlan művében, az Odüsszeiában ír róluk. A sziréna szavunk az ő nevükből származik és a hangjukkal kapcsolatos. Hangadásuk valószínűleg azzal függ össze, hogy időnként megfájdul a foguk és emiatt fájdalmukban "énekelni" szoktak. De hogy ez az ének valóban olyan megkapó lenne, mint ahogyan arról Homérosz ír, az erősen kétséges.

A Tatabánya melletti mészkőbányákból koponya- és állkapocslelet mellett az Eger környéki Várkút közeléből további állkapocs-, csigolya-, borda-, valamint medence- és combcsont maradványok azt bizonyítják, hogy egykor a Kárpát-medence területén is éltek szirének. Akkoriban a Földközi-tengerrel - a Tethysszel - összefüggő, lagúnaszerű környezetben töltötték idejüket ezek a békés állatok.

Dió Magazin - 2022 - Április
Filmajánló: Jetikölyök
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/