Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Ős meséje: Az elefántok legmeglepőbb rokonai 1. rész: Pezosiren Portelli

 Az Ős meséje: Az elefántok legmeglepőbb rokonai
                          1. rész: Pezosiren​ portelli

Pezosiren portelli
Ambulocetus

 Körülbelül 66 millió évvel ezelőtt amikor az a bizonyos aszteroida ütközött a Földdel, és eltörölte a dinoszauruszokat, óriási evolúciós lehetőséget adott a kis földi növényevők csoportjának. A dinoszauruszok eltűnésével (a madarak kivételével), hirtelen elmondhatatlan számú rés állt rendelkezésre. Azoknak az emlősöknek a leszármazottai, amelyek az előpatások csoportjába tartoztak, elterjedtek az egész világon, és olyan ismert emlősökké fejlődtek - élő és kihalt - amelyek valaha a Föld körül barangoltak, vagy a tengerekben úsztak. Noha ezen furcsa lények némelyike ​​nem épp úgy néz ki, mint a hatalmas, szeretett vadállatok, megdöbbentő, hogy a mai földi óriásokhoz tartoznak. A tengeri tehéntől a hiraxig megmutatunk néhány meglepő, rég elveszett elefánt rokont.

Az első amit szeretnénk bemutatni az a Pezosiren Portelli.

 Az 1990-es években Daryl Domning és munkatársai gerinces kövületeket találtak a jamaikai Seven Rivers lagúna lelőhelyeiben. A hely gazdag kövületekben, csontok százait találták itt, amelyek származhattak elsősorban vízi gerinces állatoktól, egy primitív orrszarvútól és esetleg egy főemlőstől. 2001-ben Domning egy szinte teljes csontvázon alapuló Pezosiren Portelli maradványait találta meg. A szárazföldi emlős jelenléte Jamaikában, az Észak Amerikát, a mexikói ívet és a Chortis- blokkot összekötő eocén szárazföldi híd bizonyítékaként magyarázható.

A Pezosiren Portelli jól tudott mozogni a szárazföldön, mégis ideje nagy részét valószínűleg a vízben töltötte. Ebben a tekintetben a nemzetsége a mai vízilovakra, vagy a korai kétéltűekre hasonlított, mint például az Ambulocetus . Szoros rokonságban állt a lamantinokkal, a dugongokkal és a nemrégiben kihalt Steller tengeri tehénnel. Ám a fosszilis anyagok azt mutatják, hogy ő nem volt olyan jól alkalmazkodó a vízi életben, mint rokonai. A paleontológusok szerint ez a hosszú farkú állat, akinek maradványait feltárták Jamaica országában, rövid ideig létezett 40 és 50 millió évvel ezelőtt.

A Pezosiren távoli őse az elefántoknak, a hiraxoknak és más tengeri teheneknek. Ez a rég elveszett lény Afrikában fejlődött ki, és nagyon korán találta meg az utat az Új Világba. 

Gólyarobi
2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/