Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Ős meséje: a moszaszauruszok

 Az Ős meséje: a moszaszauruszok

 A moszaszauruszok tengeri életmódhoz alkalmazkodott hüllők egyik családja volt a krétaidőszakban. Nevüket onnan kapták, hogy első maradványaikat a Maas közelében fekvő Maastrichtnál találták meg 1780-ban.

A moszaszauruszok mintegy 98 millió évvel ezelőtt a tengeri tápláléklánc csúcsát jelentették a kréta korszak végén, körülbelül 65,5millió évvel ezelőtt történt kihalásukig. Akárcsak a mai cetek ősei, a moszaszauszok felmenői is a szárazföldön éltek, és hasonlítottak a mai varánuszokhoz továbbá ezeket a tengeri ragadozókat a kígyók legközelebbi rokonainak tartják az állkapocs és a koponya alapján végzett kladisztikai elemzés alapján. Nem dinoszauruszok voltak, hanem egymást fedő pikkelyekkel rendelkező lepidoszauruszok.

Újabb kutatási eredmények után némelyik tudós úgy véli, hogy a moszaszaurusz dögevő volt, és saját társait is felfalta - tanúsítják a tengeri őshüllőnek Afrika nyugati partvidékén előkerült maradványai. A gyomrában három másik moszaszaurusz csontjait is azonosították.

A legkisebb ismert moszaszaurusz-féle a Carinodens belgicus, amely kb. 3 - 3,5 méterre nőtt. A Hainoszaurusz az eddig ismert leghosszabb moszaszaurusz 17,5 méterrel.

Hainosaurus

A Jurassic Park című film animált moszoszaurusza: 

Gólyarobi
Szent Mihály barlang, Gibraltár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 26. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/