Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Ős meséje: a moszaszauruszok

 Az Ős meséje: a moszaszauruszok

 A moszaszauruszok tengeri életmódhoz alkalmazkodott hüllők egyik családja volt a krétaidőszakban. Nevüket onnan kapták, hogy első maradványaikat a Maas közelében fekvő Maastrichtnál találták meg 1780-ban.

A moszaszauruszok mintegy 98 millió évvel ezelőtt a tengeri tápláléklánc csúcsát jelentették a kréta korszak végén, körülbelül 65,5millió évvel ezelőtt történt kihalásukig. Akárcsak a mai cetek ősei, a moszaszauszok felmenői is a szárazföldön éltek, és hasonlítottak a mai varánuszokhoz továbbá ezeket a tengeri ragadozókat a kígyók legközelebbi rokonainak tartják az állkapocs és a koponya alapján végzett kladisztikai elemzés alapján. Nem dinoszauruszok voltak, hanem egymást fedő pikkelyekkel rendelkező lepidoszauruszok.

Újabb kutatási eredmények után némelyik tudós úgy véli, hogy a moszaszaurusz dögevő volt, és saját társait is felfalta - tanúsítják a tengeri őshüllőnek Afrika nyugati partvidékén előkerült maradványai. A gyomrában három másik moszaszaurusz csontjait is azonosították.

A legkisebb ismert moszaszaurusz-féle a Carinodens belgicus, amely kb. 3 - 3,5 méterre nőtt. A Hainoszaurusz az eddig ismert leghosszabb moszaszaurusz 17,5 méterrel.

Hainosaurus

A Jurassic Park című film animált moszoszaurusza: 

Dió Magazin - 2021 - Január
A farkastanya

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 16. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/