Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az orvos, aki csak akkor találkozik a páciensekkel, amikor meggyógyulnak, avagy mi rejtőzik a lourdesi csodák mögött?

Kép: www.bbc.co.uk /  Alessandro de Franciscis 2009 óta vezeti a lourdes-i szentélyben azt a hivatalt, amely a csodák orvosi felülvizsgálatával foglalkozik.  Minden esetet alaposan kivizsgálnak annak megállapítására, hogy történt-e csoda.

 Az orvos, aki csak akkor találkozik a páciensekkel, amikor meggyógyulnak, avagy mi rejtőzik a lourdesi csodák mögött?

 "Szeretem azt mondani, hogy én vagyok az egyetlen orvos, akire valójában nincs szüksége az embereknek, mert csak akkor jönnek hozzám, amikor meggyógyulnak - mondta Dr. de Franciscis.- De nagyon kiváltságosnak érzem magam és munkám legérdekesebb és érzelmileg leghatásosabb része az, amikor meghitt és személyes beszámolókat hallgatok olyan életekről és történetekről, amelyek teljesen megváltoztak Lourdes miatt." 

 A lourdes-i kegyhelyen 1858-ban jelent meg először Szűz Mária Soubirous Szent Bernadettnek. Azóta hetven elismert csodát tartanak nyilván. Az első csoda 1858. március elsején, tizenegy nappal azután történt, hogy Szűz Mária először megjelent a tizennégy éves, írástudatlan Bernadettnek. A hat kilométerrel távolabb lakó, harmincnyolc éves, alkarbénulásban szenvedő Catherine Latapie-nek február 28-ról március 1-jére virradó éjszakán álmában egy hang azt parancsolta: „Fuss a barlanghoz, és meggyógyulsz." Az utolsó előtti csoda 1989. május 4-én történt, az olasz Danila Castelli, akinek hét évvel azelőtt daganatot találtak a méhében, és azóta egyre rosszabbul volt, meggyógyult. A hetvenedik csodát 2018 február 11-én, a Lourdes-i Szűzanya ünnepén ismerték el: egy francia apáca, Bernadette Moriau több éve tartó súlyos bénulásos betegségéből gyógyult meg 2008. július 11-én.

A 70. csoda: Bernadette Moriau gyógyulása / A szerzetesnővér gyógyulását az Egyház 2018. február 11-én csodaként ismerte el. Kép: magyarkurir.hu
Tanusítvány a csodáról.

 A hetvenkilenc éves Bernadette Moriau gyógyulása az Egyház által elismert 70. lourdes-i csoda. A nővér a 1960-as évek végétől úgynevezett lófarok szindrómában (cauda equina syndroma) szenvedett, amelyet az ágyéki idegek gerincvelőből kilépő és lófarokra emlékeztető gyökeinek sérülése okoz. A betegséget az ágyéki idegnyalábok funkcióvesztése kíséri, amelynek következtében Bernadette 1987-től deréktól lefelé megbénult és járóképtelenné vált.

Bernadette Moriau tanúságtételében elmondta, hogy 2008-ban az orvosa egy egyházmegyei zarándoklatra hívta Lourdes-ba. Mióta megbetegedett, nem járt a kegyhelyen. „A barlangnál titokzatos módon éreztem a Szűzanya és a kis Bernadette jelenlétét (…) Sohasem imádkoztam a gyógyulásomért, hanem csupán a szívem bűnbánatáért, hogy legyen erőm betegként folytatni az utamat" – fogalmazott visszaemlékezésében a szerzetesnővér. ( Forrás: magyarkurir.hu)

Kép: magyarkurir.hu

 Dr. de Franciscis elmondta, hogy az irodát azért hozták létre, hogy az orvosok orvosi felmérését kérje, mielőtt megkezdené a csoda vallási vagy kanonitikai értékelését.

"2019-ben több mint 4000 egészségügyi szakembert fogadtunk, akik egy kis időt töltöttek Lourdes-ban, és arról tájékoztattak minket, hogy hajlandók együttműködni . Ezzel a kollegiális tanulmányozási módszerrel mintegy 7500 esetet tanulmányoztunk az iroda alapításától kezdve, 1905-től ugyanezt a módszert alkalmazva, mint a Szentek Ügyeinek Római Kongregációja."

Dr. de Franciscis elmagyarázta az esetek értékeléséhez használt hét kritériumot és azt, hogy mennyire szigorú a nyomozási folyamat.

„Az első két kritérium a betegségre vonatkozik. Számunkra feltétlenül kötelező, hogy legyen egy biztos diagnózisunk, másodszor pedig súlyos prognózisunk. Négy kritérium kapcsolódik a gyógyuláshoz. A gyógymódnak váratlan módon, előzetes jelek nélkül kell történnie, azonnal, teljes módon és tartósan. Ha a fentiek mindegyike megvan, megvizsgáljuk, hogy van-e valamilyen lehetséges orvosi magyarázat az eredményre?"

Dr. de Franciscis elmondta, hogy esetek ezreit vizsgálták ezen kritériumok alapján. Ezek közül 70 esetet nyílvánítottak hivatalosan is csodának.

Forrás: cathnews.com

Kép: therecord.com.au
2021-es naptár
Menedék

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. február 25. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/