Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az óriás koraidenevér (Nyctalus lasiopterus)

 Az óriás koraidenevér (Nyctalus lasiopterus)

Az óriás koraidenevér , öreg fában gazdag, lombhullató és vegyes erdőkben él, a tengerszint feletti magasságtól közel 1400 méterig.  Napközben általában fák üregeiben pihennek, néha mesterséges barlangokban vagy sziklás felbukkanásokban. Az épületekben végzett megfigyelések ritka kivétel. 

Széles körben elterjedt Dél- és Kelet-Európában, Észak-Afrikában, valamint az észak-afrikai és Közép-Ázsiában. Hazai előfordulása az Észak- középhegységen és a Dunántúli - középhegységben van. 

Tápláléka a nagy rovarok széles választéka, például lepkék, bogarak, kígyók képezik. Ez az egyetlen ételük május közepe és augusztus között. Különösen a kora őszi madárvándorlás során a rovarok mellett rendszeresen megeszik az éneklő madarakat. A zsákmány tömegszázaléka különösen magas, ha a kisméretű madarak vándorlása koncentrálódik.  Leginkább tapasztalatlan fiatal madarakat tudnak levadászni, akik először indulnak el a vándorlási útvonalra. A madarakat a tavaszi vándorlás során is megeszik, de számuk jóval elmarad az őszi vándorlás csúcsától. A leggyakrabban vadászott madarak: a poszáta, fitiszfüzike.

Egy ideig a kutatók úgy hitték , hogy " véletlenül" vadásszák a madarakat a denevérek, hogy összetévesztik a rovarokkal őket. A célzott madárvadászat egyértelmű bizonyítékát a sevillai és a Coto de Donana - i két populációról folytatott nagyobb tanulmány részeként sikerült elérni.(Dél-Spanyolország), ahol a denevérek vérmintáit összehasonlították a rovarok és a madarak szövetmintáival. Rovar szövetnek van különböző arányú a szén - és nitrogénizotópja , mint madár-szövettenyészetben. A denevéreket, amelyek madarakat etettek, tehát jellegzetes izotópkoncentrációjuk alapján meg lehet különböztetni azoktól a fajoktól, amelyek csak rovarokat ettek. 

A nőstények nemi érettségüket négy hónapos korukban érik el. Mint sok más európai denevérfajnál, a párzás szeptember és október eleje között zajlik. A telepek általában 10-20 nőstényből állnak; kivételes esetekben szignifikánsan nagyobb "óvodákat" találtak (legfeljebb 66 állat). A nőstények két utódot szülnek május vége és július eleje között. A születési súly 5–7 gramm. 40 nap elteltével a fiatal állatok készen állnak a repülésre.

Kép: nul.hu
Csodás dísznövények: Citromillatú kefevirág (Calli...
Szín-játék
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. március 30. hétfő

Captcha kép