Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az orangután anya és kislánya újra egymásra talál

 Az orangután anya és kislánya újra egymásra talál

​Mi fogyasztók, amikor margarint vásárolunk, nem is gondoljuk mennyi szenvedés árán kerül ez az amúgy olcsó élelmiszer az asztalunkra. És ez csak az egyik a pálmaolajból készült  fogyasztási cikkek közül. A pálmaolajat megtalálhatjuk többek között a testápolókban, szappanokban, samponokban, kézkrémekben, rúzsokban, csokoládékban, és a legtöbb desszertben. Kenőanyagok és biodízel is készül belőle. A biodízel iránt egyre nagyobb a kereslet az egész világon. Nemcsak a fejlett ipari országok kormányai ösztönzik a használatát az Európai Únióban egy irányelv szerint 2020-ra az üzemanyag-felhasználás tizedének innen kell származnia, de India ésKína is. A pálmaolaj hidrolizátumot (Ca-szappant) állati takarmányként használják (tejelő tehén, monogasztrikus haszonállatok számára).

A felhasználás ellen több szervezet is lobbizik ( Greenpeace, WWF), mivel a termelés fokozása miatt esőerdőket irtanak ki még ma is, és ez jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, illetve sok növény- és állatfaj (orangután, elefánt, tigris) kipusztulásához. Emellett ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott nagyon sokáig nem nő újra erdő, mivel az olajpálma a gyökereiben olyan gátlóanyagot termel, ami kiöl minden más növényt, és évtizedekig a talajban marad.

Az itt élő állatok, hogy milyen mindennapos drámákon esnek át az ember miatt, csakis az itt élők tudhatják, akik próbálnak minden erejükkel segíteni, és gyógyítani. Ragadjunk meg most egy pillanatot a dzsungel állatkórházából, egészen pontosan Clara mama és kislánya újra találkozását, akiket kezelésük alatt el kellett válasszanak egymástól. A gondozók elmondása szerint már egy hét elteltével fenn áll a veszélye, hogy az orangután mama nem fogadja el a gyermekét. Clara azonban nagy szeretettel ismeri fel a bébit és már türelmetlenül vágyik rá, hogy megölelje, úgy jelezve, hogy a zár kinyitását maga sürgeti. A gondozók még mindig aggódnak, hogy táplálni tudja- e a történtek után. De nemsokára kiderül, hogy a kislány elégedetten kortyolgat anyukája melléből.

Ezek az állatok mind szerető, érző lények. Érthetetlen, hogy még mindig olyan sokan vannak, akik átgázolhatnak rajtuk. Vajon egyszer ők is békében élhetnek?

Kép: Pixabay
Pedagógusnapi köszöntő
Legek az állatvilágban - a lajhár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/