Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az orángután

Az orángután

Az orángután 

 Az orangután genetikai állománya 97 százalékban azonos az emberével, ezért a legközelebbi rokonunk. Az indonéz nyelvben az orangután azt jelenti, hogy a dzsungel embere.

A hímek 1,5 m magasak, tömegük 50–90 kg, a nőstények 1,25 méter magasak és 30–50 kilogrammosak. Az idős hím orangután jellegzetes pofalemezeket növeszt. Testét hosszú, vörös szőrzet borítja. Karjai lényegesen hosszabbak lábainál. Éjszakára lombokból épít fészket a lombkoronaszintben, úgy 10–20 méter magasan. A vizet afrikai rokonaihoz hasonlóan kerüli, így úszni sem tud. A vezérhím több nősténnyel is párosodik. A nőstények rendszerint egy, körülbelül 1,5 kg-os kölyköt szülnek, de az ikerszülés sem ritka. A fiatal orangutánok anyjukba kapaszkodva utaznak a fák koronaszintjén. Gondos szülők, így többségük eléri az egy éves kort. A fiatalok 6–7 éves korukban válnak önállóvá. A nőstények anyjuk közelében maradnak, a hímek azonban messze vándorolnak.
Rendkívül vonzódnak a tárgyakhoz, eszközökhöz; a vadon élő példányok is rendszeresen használnak eszközöket. 
Állatkertekben jó a megfigyelőképességük, intelligenciájuk, erejük és eszközhasználó képességük révén, ők a legsikeresebb szökőművészek. Otthonuk Borneó és Szumátra két olyan csodálatos térsége a Földnek, ahol a természet gazdagsága még mindig lenyűgöző. Mégis ezen a gyönyörű helyen óránként 300 futballpályányi esőerdőt pusztítanak ki, hogy helyébe pálmaerdőket ültessenek, amelyből a pálma olajat nyerik.
A becslések szerint naponta 6-12 orangután pusztul el a pálmaolaj miatt. Egyrészt az erdőirtások következtében halnak meg. Sokan közülük fogságba esnek és bekerülnek az illegális állatkereskedelembe, hogy aztán rendkívül szegényes körülmények között, rabságban tengessék életüket, mint házi kedvencek. A pálmaolaj egy olyan növényi olaj, amelyet rengeteg termékben alkalmaznak, kezdve a sütnivaló pékárukon, az édességeken, a kozmetikai termékeken túl, a tisztítószerekig – nagyon
sok dologban van jelen. Ezek az állatok az elmúlt húsz évben életterük 90 százalékát elvesztették.
Segítsünk a kézmosásban az óvodákba, iskolákba vis...
Szín-játék
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/