Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az oposszumok a "természet tisztítói"

 Az oposszumok a "természet tisztítói"

Az oposszumok nem nagyon kedvelt állatok az emberek körében, akik gyakran kártevőknek tekintik őket. Az Awareness & Advocacy képviselője szerint ez a felfogás megváltozhatna,ha az emberek többet tudnának ezekről az állatokról.

Sajnos még mindig vannak olyan esetek, amikor az emberek ezekkel az állatokkal szemben a téves információk miatt erőszakos viselkedést mutatnak. A hiedelmek szerint sokan úgy vélik, hogy az oposszumok óriási rágcsálók voltak, akik veszettséget terjesztettek, mivel kicsit olyanok, mint a patkányok (főleg a farkuk hasonlít a leginkább). Sokan ma is elpusztítják őket, nem is beszélve a lovászokról, akik féltik a lovaikat, mert van egy fajta kórokozó, amit terjeszthetnek, mely halálos veszélyt jelenthet a lovak számára. Azonban nem minden oposszum terjeszti ezt a vírust!

Mások azért tekintik kártevőknek őket , mert a hideg hónapokban melegednének és e miatt alagsorokban, vagy pedig padlásokon készítenek maguknak otthont.

Az emberek nagy része nem is sejti, hogy ezeknek a kis erszényeseknek köszönhető a Lyme- betegség és más kullancs okozta kór csendes csökkentése.  Nem csak más állatokat, de az embereket is segítve ezzel. Hogy hogyan csinálják? Nos, egyszerűen szeretnek kullancsot enni, és becslések szerint szezononként egyedenként 5000-et falnak fel. 

Kép: wallhere.com
Ezen a képen éppen egy szarvast szabadít meg a parazitájától, amikor közvetlenül az arcából távolítja el.

 Az itt látható kép vírusként terjedt a közösségi oldalakon, mely tökéletesen szemlélteti a két különféle faj közötti szimbiotikus kapcsolatot, hogy megtanultak együtt élni és segíteni egymást.

Kiemeli azt is, hogy az oposszumok valami nagyon fontos feladattal bírnak - ők a természet „tisztítói". Ezek az éjszakai állatok nemcsak a kullancsokkal küzdenek, hanem a kártevők, például az egerek (amelyek fertőző betegségeket, például a Lyme-t is terjesztik), a kígyók, meztelen csigák és kerti kártevők elpusztítására is szakosodtak.

Ezek a kis állatok egyfolytában tisztogatják magukat, mint a macskák. Rendkívül alacsony testhőmérsékletük miatt nem tudnak veszettséget terjeszteni. 

Noha megpróbálnak félelmetesnek látszani, nagyon megijednek. A legtöbben sziszegéssel védekeznek, vagy  lemerevednek, amikor félnek fogaikat mutogatva.

Nagyon imádnivalók. De vadon élő lényekként, mindennek ellenére gyakran bolhákat, parazitákat és még betegségeket is hordozhatnak. Tehát az a legjobb, ha békén hagyjuk őket, amikor találkozunk velük. Amerikában több államban illegális háziállatként tartani, de ahol engedélyezik szívesen tartják őket.

 Foglaljuk össze tehát az oposszum pozitívumait:

- Minden évszakban több ezer kullancsot esznek. Az évszakoktól és attól függően, hogy hol élnek. Télen, amikor a kullancsok nyugalmi állapotban vannak az oposszumok nem ölik meg őket.

- Részéről szinte lehetetlen veszettséget terjeszteni, mivel a vér / test hőmérséklete a normálnál alacsonyabb.

- Az Oposszum gyakorlatilag képes megölni a mérges kígyókat, ezáltal a világ egy kicsit biztonságosabbá válhat. A tudósok az oposszum vért is felhasználták injekciók készítéséhez, hogy megmentsék az embereket, miután mérgező kígyók megharapták őket.

- Nem csupán a káros kullancsokat és kígyókat pusztítja el, melyek lényegében a természet kártevői, de egereket, meztelen csigákat és egyéb állatokat is esznek, amelyeket az emberek kártevőknek tekintenek.

-Ők az Egyesült Államok és Kanada egyetlen erszényes állatai.

-Aranyosak.

-Nagyszerű látni, hogy egy oposszum anya a hátán viszi a babáit. "

Az Opossum Awareness & Advocacy képviselője elmondása szerint, az emberek nagy károkat okoznak ezeknek az állatoknak azáltal, hogy tönkreteszik természetes élőhelyüket, és téves információk miatt támadják őket.

„Az emberek segíthetnek nekik, ha oktatják magukat és megismerik a valós tényeket az oposszumokról (a jót és a rosszat egyaránt), majd elmondják amit megtudtak a barátaiknak, családtagjaiknak és városaiknak. Véleményem szerint az oposszumok valószínűleg a leginkább félreértett és alulértékelt állatok az Egyesült Államokban. Megérdemlik sok ember és szervezet nyilvános bocsánatkérését, amelyek a múltban ártottak és rosszindulatúak voltak velük szemben "- mondták.

A Lyme-kórt kiváltó baktériumot szinte kizárólagosan az Ixodes ricinus kullancsfaj hordozza, aminek az emésztőrendszerében él. A kórokozó a kullancs vérszívása során jut be a kullancs által megtámadott szervezetbe. Ebből adódik, hogy sohasem maga a kullancs okozza a megbetegedéseket, hanem az általa hordozott különféle baktériumok, vírusok, egysejtűek. Csak Amerikában évente mintegy 14 000 ember kap el Lyme-betegséget. Ennek a betegségnek az első tünetei gyakran hasonlítanak az influenzára, és ezeket néha egy lassan terjedő bikaszem alakú kiütés követi, ahol a kullancs rögzült. Noha a betegség ritkán halálos kimenetelű, olyan gyengítő egészségügyi problémákat okozhat, mint az arcbénulás, szívdobogás, ízületi gyulladás, súlyos fejfájás és idegrendszeri rendellenességek.


Forrás: boredpanda.com

Gólyarobi
A didergő király
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/