Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az olasz agár

Az olasz agár 

 Egyiptomi sírokon és ereklyéken talált ábrázolások, valamint a mediterrán térség műalkotásai bizonyítják a greyhoundok 2000 éves jelenlétét. Vannak olyan vélekedések is, melyek legalább 5000 évesre tartják a fajtát, ám erre nincs bizonyíték, mint ahogy arra sem, vajon a kis olasz agár volt előbb, vagy a greyhound. 

Egyes feljegyzések szerint már Kleopátra királynő is lelkes kis olasz agár tenyésztő volt, ő ajándékozott néhány kutyát Julius Ceasarnak, akivel aztán az olasz földre kerültek ezek a bájos apróságok. Már a római időkben többen tenyésztették ezeket az apró kutyákat és elsősorban társként tartották őket. Nem csak Pompei romjainál, de Her-Neit egyiptomi királynő sírjában is olasz greyhound csontmaradványokat találtak. Állítólag a királynő senki mást nem akart magával vinni a holtak országába vezető útra, csakis kedves kutyáját.

Olyan fajta, mely egyszerre szeretné megkapni az otthon nyújtotta kényelmet és melegséget, valamint a nagy terek adta szabadságot. Az aprócska olasz agár családjával szemben szeretetteli és hűséges. Gyakran a család egyetlen tagjához ragaszkodik különösen.

Szükséges számára egy kis külön gondoskodás: melegen kell tartani és nem szabad hagyni, hogy a növekedési időszakban csontozatát megerőltesse. Az idegenekkel szemben fenntartásokkal viseltetik, nem árt, ha a környezetében levő gyerekek is több odafigyeléssel viseltetnek iránta, különösen a kisebb gyerekek esetében fontos ez, akik még nem pontosan tudják, hogy is kell bánni ezzel a fajtával. Törékeny kis társ más kutyák számára, épp ezért nem mindig jön ki jól velük. Legjobb és legkedvesebb barátai a kis olasz agarak, épp ezért ajánlatos egynél több kutyát tartani, hogy boldogok lehessenek. Kíváncsi és kedves, gyors, sokszor csintalan – a kis olasz agár igazi társkutya.

Forrás: pet4you.hu

A Ős meséje: A színlátás
Az utolsó ovis nyár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/