Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az olasz agár

Az olasz agár 

 Egyiptomi sírokon és ereklyéken talált ábrázolások, valamint a mediterrán térség műalkotásai bizonyítják a greyhoundok 2000 éves jelenlétét. Vannak olyan vélekedések is, melyek legalább 5000 évesre tartják a fajtát, ám erre nincs bizonyíték, mint ahogy arra sem, vajon a kis olasz agár volt előbb, vagy a greyhound. 

Egyes feljegyzések szerint már Kleopátra királynő is lelkes kis olasz agár tenyésztő volt, ő ajándékozott néhány kutyát Julius Ceasarnak, akivel aztán az olasz földre kerültek ezek a bájos apróságok. Már a római időkben többen tenyésztették ezeket az apró kutyákat és elsősorban társként tartották őket. Nem csak Pompei romjainál, de Her-Neit egyiptomi királynő sírjában is olasz greyhound csontmaradványokat találtak. Állítólag a királynő senki mást nem akart magával vinni a holtak országába vezető útra, csakis kedves kutyáját.

Olyan fajta, mely egyszerre szeretné megkapni az otthon nyújtotta kényelmet és melegséget, valamint a nagy terek adta szabadságot. Az aprócska olasz agár családjával szemben szeretetteli és hűséges. Gyakran a család egyetlen tagjához ragaszkodik különösen.

Szükséges számára egy kis külön gondoskodás: melegen kell tartani és nem szabad hagyni, hogy a növekedési időszakban csontozatát megerőltesse. Az idegenekkel szemben fenntartásokkal viseltetik, nem árt, ha a környezetében levő gyerekek is több odafigyeléssel viseltetnek iránta, különösen a kisebb gyerekek esetében fontos ez, akik még nem pontosan tudják, hogy is kell bánni ezzel a fajtával. Törékeny kis társ más kutyák számára, épp ezért nem mindig jön ki jól velük. Legjobb és legkedvesebb barátai a kis olasz agarak, épp ezért ajánlatos egynél több kutyát tartani, hogy boldogok lehessenek. Kíváncsi és kedves, gyors, sokszor csintalan – a kis olasz agár igazi társkutya.

Forrás: pet4you.hu

A Botia bohóchal
A Járványos asszony
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/