Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az ókori egyiptomiak már 7000 évvel ezelőtt megünnepelték az anyák napját

Fotó: egyptiangeographic.com

 Az ókori egyiptomiak már 7000 évvel ezelőtt megünnepelték az anyák napját

Fotó: egyptiangeographic.com

 "Az anya olyan, mint egy iskola. Ha jól fel van készülve és fel van szerelve, akkor segíteni fog egy autentikusan civilizált nemzet megteremtésében." 

Ezeket a fent említett verssorokat, amelyeket eredetileg arabul írt Hafez Ibrahim egyiptomi költő az "Al-E'ilem wa Al-Aakhlaq" (Tudás és etika) versében, olyan sokatmondó sorok, amelyek a legjobban leírják az anyák helyzetét és szerepét a társadalmak építésében és a civilizációk létrehozásában. Az ókori egyiptomiak annyira kiemeltették az anyák jelentőségét, hogy az elérte az istenek státuszát.

Az egyiptomi templomok falán található feliratok feltárják a méltóság mértékét, amellyel az ókori egyiptomiak kezelték anyjukat. Ezen kívül a régészek sok papiruszt találtak, amelyek nyilvánvalóvá tették az anyák különleges helyzetét és azt,hogy még egy napot is szenteltek nekik , hogy megünnepelhessék őket. Nem csak ezt tették, hanem felemelték az anyákat , amíg elérték az istenek rangját. Ilyen például Hathor (a szeretet és anyaság ősi istennője) és Isis (az anyaság legismertebb ősi istennője). Isis volt az, aki hosszú és nehéz harcot folytatott férje, Osiris testrészeinek visszaszerzése és fia, Horus jogainak helyreállítása érdekében. Nagyon sok szobor ábrázolja őt, miközben gyermekét tartja és szoptatja. Az erős ősi istennők másik példája a Tweret (a termékenység ősi istennője, terhesség és szülés). Ezen felül Bes volt az az ősi isten, aki megóvta az anyákat és csecsemőiket minden gonosztól.

Minden évben, Egyiptomban március 21- én ünneplik az Anyák napját, amikor a fiúk és lányok ajándékokat adnak anyjuknak, hogy kifejezzék irántuk a szeretetüket, és megtiszteljék anyjuk folyamatos, odaadó erőfeszítéseit. A régészek által talált papiruszok feltárják, hogy az ókori egyiptomiak ezt a napot virággal díszített felvonulásokkal ünnepelték, miközben a városok körül felvonultak. Sok elnevezése volt ezeknek a napoknak, például az Anyák Szent napja, a Létezés Anyja Napja, az Élet anyja napja és a Gyönyörű Anyák napja. 

Megünnepelték azokat az anyákat, akik feláldozták saját kényelmüket, hogy vigyázzanak gyermekeikre, és erőfeszítéseket tettek személyiségük alakításában, oly módon, hogy azok jó emberekké váljanak, és képesek legyenek egy közösség felépítésére. Az anya a gyengédség és az odaadás folyója, amely soha nem szárad ki.

Ennek a méltóságteljes státusznak köszönhetően az egyiptomi nő abszolút szabadságát nyerte el, hogy családot alapítson, és minden döntést meghozzon az ügyekben anélkül, hogy bármire rákényszerülne, hogy gondozhassa gyermekét, a férjét, és egy új generációt nevelhessen fel. . Így lett a "háziasszony", aki a férje ügyeiért volt felelős, és akivel mindent megosztott, ami a tulajdonában volt, legyen az étel, ital, munka vagy ingatlan, sőt egy sír is. 

Az ókori egyiptomi oktatási rendszere megtanította az embert, hogyan kell vigyáznia a feleségére, és felhívta a figyelmét arra, hogy tiszteletben kell tartani a nőt. 

Ez az oktatás ráadásul arra nevelte a gyermekeket, hogy az anya a legközelebb áll a legnagyobb istenhez, tehát ha egy gyermek akart valamit, hogy valóra váljon, anyjához kell fordulnia, hogy imában kérje őt. 

Az „Ani" papiruszából megtudhatjuk , milyen tiszteletteljes volt az ősi egyiptomi ember a felesége felé. Az említett papiruszban a bölcs ember azt tanácsolja fiának, hogy tartsa tiszteletben az anyát, mert Isten neki adományozta őt, aki  finoman, gyengéden és önfeláldozón nevelte , anélkül hogy bármit is elvárt volna érte. Kilenc hónapig elviselte a terhesség nehézségeit és fáradságát, szoptatta a gyermekét, ápolta és tanította, amíg elég idős nem lett ahhoz, hogy feleségével új otthonába telepedhessen. Ezenkívül azért a márciusi a tökéletes nap, amelyet a fáraó óta választottak az Anyák napja megünneplésére, mivel ebben az időszakban a föld termékeny és teljesen kész a vetőmagok elültetésére, így születik újjá a körülöttük lévő élet. 

Ebben az értelemben az anyákat összehasonlítják a Nílussal, mivel életet és jóságot adnak.

Az Amerikai Egyesült Államokban (USA) az Anyák napjának első ünnepségét 1870-ben tartották, és 1872-ben, mint társadalmi aktivista, Julia Ward az ünnepeket megszervezte annak érdekében, hogy édesanyjának álma megvalósuljon: amely szerint a világ minden tájáról származó anyát ünnepelni kell. Ennek során felkérte a hölgyeket, hogy tartsanak egy ünnepséget az anyáknak, amelynek célja a béke támogatása és terjesztése a világban. Ezek az ünnepségek azonban nem hoztak sok változást, kivéve helyi szinten. Az 1880 és 1890 közötti időszakban sok ember megpróbálta felismerni és elismerni hivatalos ünnepnek, ám minden kísérletük sikertelen volt, amíg Anna Jarvis képbe nem került. 

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Wodrow Wilson amerikai elnök 1914, május 9- i proklamációjával hazájában minden év május második vasárnapját az anyák hivatalos ünnepévé nyilvánította. (1914-ben május második vasárnapja, és így az Anyák Napjának első hivatalos megünneplése május 10. napjára esett.)

A világ országai nem állapodtak meg az Anyák napjának egységes időpontjáról, mivel az egyes országok kultúrája, jövőképe és története szerint országonként eltér. Például, az egyiptomi és az arab világban, megállapodtak abban, hogy ünnepeljék az első tavaszi napon, mint régen a fáraók idejében, Norvégiában február második vasárnapján ünneplik Argentínában október harmadik vasárnapja, Magyarországon pedig május első vasárnapja. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjusági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva.

Forrás:  egyptiangeographic.com, wikipédia

Szókratész
Piros jókedv
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 26. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/