Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az internet története: hogyan és mikor kezdődött?

 Az internet története: hogyan és mikor kezdődött?

 1969. október 29-én lényegében egy értelmetlen üzenet továbbítása és fogadása volt az a bizonyos pillanat, amikortól az internet létezését értjük.

Az üzenet mindössze két betűből állt: "LO", de 500 kilométerről arrébb, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) SDS Sigma 7-es gépéről érkezett a Stanford Kutatási Intézet (Stanford Research Institute, SRI) SDS 940-es számítógépére. A szöveget Charley Kline operátor küldte, aki eredetileg a "Login", vagyis bejelentkezés szócskát szerette volna begépelni, ám a rendszer az első két karakter után lefagyott.

A szöveg azonban átért, több mint 500 kilométert tett meg, és a San Franciscóhoz közeli Menlo Parkba érve megjelent a képernyőn. Ez volt az első online üzenetváltás az ősinterneten, vagyis az amerikai védelmi minisztérium alá tartozó rendszeren, az Arpaneten. Az 1969. október 29-i szövegküldésről és fogadásról később hivatalos feljegyzés készült. A hálózatbat kapcsolt csomópontok száma ezután gyors növekedésnek indult: 1977-re száz ilyen közt volt kapcsolat, 1989-re százezren, a '90-es évek elejére pedig egymillióan kapcsolódtak rá.

Az első magyarországi .hu-ra végződő internetcím az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet weboldala, a sztaki.hu volt. Utóbbi 1991. október 15-én hajnali 2 órakor jött létre. Ekkor ünnepeljük a magyar internetezés napját. Az Intercontact 1997-ben csatlakozott, és van fent folyamatosan a világhálón.

Forrás: ntercontactnews.com

A gombakirály
Vízesés

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. február 25. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/