Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az inkák lámaáldozatokkal hódoltak isteneiknek

Kép: népszava.hu

 Az inkák lámaáldozatokkal hódoltak isteneiknek

 A lámák sokkal többek voltak élelemforrásnál az inkák életében. Fontos szerepet játszottak kultúrájukban , rituális előadásaikban és politikai életükben is. Az ásatások helyszínén, a nagy kemencék és egyéb ételnyomok felfedezése arra utal, hogy a lámákat valószínűleg valamiféle áldozatként ölték meg egy rituális ünnepségen. Ez a felismerés, szépen illeszkedik abba is, amit a történészek tudnak a lámák és az inkák kapcsolatáról.

"A történelmi feljegyzések azt mutatják, hogy az állatáldozatok fontosak voltak az inkák számára, akik különleges ajándékként használták fel őket, természetfeletti istenségek számára" - mondta Dr. Lidio M Valdez, a kutatás vezető szerzője a Calgaryi Egyetemen egy e-mailben küldött nyilatkozatában. "Ez különösen a lámák esete volt, amelyeket áldozati értelemben csak az emberek után tekintenek másodiknak."

Amint arról az Antik folyóirat beszámolt , a természetesen mumifikálódott lámamaradványokat, a calgaryi egyetem kutatói és a perui Universidad de Huamanga Universidad régészcsoportja, a perui déli Acari-völgyben fedezte fel Tambo Viejo Inka településén a tengerparton.

 A feltárás során négy, természetesen mumifikálódott lámát fedeztek fel az épület padlója alatt, valamint egy másik lámát, amely lebomlott, valószínűleg azért, mert valaki megpróbálta kifosztani a maradványokat. A bolyhos lámamúmiák mellett a gödrökben trópusi madarak élénk színű tollai és számos díszített tengerimalac volt.

Egyes történelmi beszámolók arra utalnak, hogy az állatáldozatoknak elvágták a torkukat, de erre nem volt bizonyíték. Ehelyett a múmiák sérüléseinek hiánya arra utal, hogy élve temették el őket.

Természetesen az inkák számára nem voltak idegenek, a mai normák szerint szokatlanul kegyetlennek tartott cselekedetek. Éppen tavaly egy régészeti felfedezés rávilágított arra, hogy az inkák uralkodói, miként mutatták be a szakadárok levágott és megcsonkított fejeit, mint eszközt a rend fenntartására. 

Forrás: IFLScience!

Kép: IFLScience!
Dió Magazin - 2021 - Június
20.000 éves glyptodon lelet egy argentin farmer lá...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/