Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szerkesztő

A Dió Magazin Technikai részleg

Az igazságos király

Mátyás Királyról érdekességek

1443. február 23-án született Kolozsváron Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet gyermekeként „legigazságosabb” királyunk, Hunyadi Mátyás (nevezik még Corvin Mátyásnak és I. Mátyásnak is).


Az igazságos király 1458. január 24-én a köznemesi réteg támogatásával lett magyar király, mivel egy évvel korábban bátyja elhunyt. Fiatal korára való tekintettel kormányzót is állítottak mellé nagybátyja, Szilágyi Mihály személyében. Az ehhez kapcsolódó legenda szerint Mátyást a befagyott Duna jegén a nép választotta meg királyának.

Bár kemény elvárásokat támasztottak vele szemben, hamar a sarkára állt, s nem hagyta, hogy fiatal kora miatt befolyásolni akarják. Bebizonyította, hogy nemcsak apja érdemei miatt méltó a királyi címre. Legfőbb célja országa biztonságának és függetlenségének megőrzése volt.
1463-ban házasságot kötött Podjebrád Katalinnal, aki azonban alig egy évvel később elhunyt. 1476-ban feleségül vette a nápolyi király lányát, Aragóniai Beatrixot.
Mátyás a művészetek és a tudományok szeretete miatt is híres. Udvarába neves tudósokat és művészeket hívott, várakat, kastélyokat építtetett. Bibliotheca Corviana nevű budai könyvtárában kódexek tömege sorakozott (az ott őrzött vagy onnan származó kódexek hagyományos elnevezése a corvina). Egyes becslések 2500-ra teszik a corvinák számát Mátyás halálának idején. Maga a kifejezés egyébként a latin corvus szóból származik, ami magyarul hollót jelent. Ez a madár pedig megtalálható Mátyás családi címerében is.
1490. április 6-án váratlanul halt meg Bécsben.
1981 és 1983 között futott a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozat, melyet a Pannónia Filmstúdió készített. 1985-ben elkészült ennek mozi változata is, ami a Mátyás, az igazságos címet kapta. S ha már az igazságosságnál tartunk… Bár a rajzfilmsorozatot és a Mátyásról szóló meséket mi is nagyon szeretjük, az, hogy Mátyás álruhában járta volna az országot, csak legenda. Ennek ellenére arra buzdítjuk a kedves Dió-olvasókat, hogy vessék bele magukat a rajzfilmsorozatba, hiszen a korabeli szokásokat és viszonyokat nagyon jól mutatja be, s különben is, olyan jó látni, amikor az igazság győz.
A rajzfilmsorozaton kívül egyik papírpénzünkön, nevezetesen az ezer forintoson is találkozhatunk Mátyás arcképével. Nagyszüleid talán még emlékeznek rá, hogy korábban a 100 pengős bankjegyet is Mátyás képe díszítette.
Játékra hívjuk mindezek kapcsán kedves olvasóinkat! Ha láttál vagy olvastál már Mátyásról szóló történetet, akkor ragadj ceruzát, s rajzold le nekünk kedvenc Mátyás-meséd valamelyik jelenetét, s küldd be a Dió szerkesztőségének! A rajz hátoldalán tüntesd fel azt is, melyik meséhez készült a rajz.

 
Bólintóni esete a Húsvéti nyúllal
Beszélgetés Irene Gookkal a Lelkek Mezejéről
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/