Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az EU 40 féle ehető virág termesztését kutatja

 Az EU 40 féle ehető virág termesztését kutatja

 A francia-olasz együttműködést az Európai Unió támogatja, hogy segítsék az ehető virágok szektorának erősödését. Ez a termény nagyon rövid ideig felhasználható.Az ANTEA projekt keretében 40 féle ehető virágot tanulmányoznak. A kutatás költségvetése 1 millió 750 ezer euró. 85 százalékban, vagyis másfél millió euróval az EU támogatja.

A projektben hét partner működik együtt: egyetemek, kutatóközpontok, francia és olasz kereskedelmi kamarák.

Milyen virágokat ehetünk? Hogyan tárolhatjuk és készíthetjük el ezeket? Egy feltörekvő szektor sikerét segítik az EU által támogatott kutatások. Ősi, elfeledett hagyományokhoz térünk vissza, hiszen néhány generációval korábban a receptek hozzávalói között virágok is szerepeltek.

Egy Nizza melletti üvegházban a CREAM-ANTEA kertészei és kutatói a minőségellenőrzést természetesen ízleléssel kezdik. Rosanna DIMITA, kutató: „Ez az árvacsalán a Sárgabarack manó nevet kapta, menta, édesgyökér és az ánizs ízű. A tartósítás módszereit kutatva figyelik, milyen eredményt hoz a hűtés, a napon vagy elektromos eszközben történő szárítás."

Barbara Ruffoni, projektmanager: „A virágok mindig is az étkezési kultúra részei voltak, nagyszüleink receptjeiben még megtaláljuk Olaszországban és Franciaországban is. Egészen az ókori római időkig tudunk ehető virágok fogyasztásáról. A projekt kezdetén csak néhány termelővel dolgoztunk együtt, ma már 60-70 partnerünk termeszt ehető virágokat."

Forrás: hu.euronews.com

Kép: euronews.com
Tervezgetés
Mert hatalmad van másokat boldoggá tenni!- A Mosol...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 10. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/