Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az észak-amerikai denevérek több mint egy évtizede pusztító válsággal szembesülnek

Kép: Joseph R Hoyt

 Az észak-amerikai denevérek több mint egy évtizede pusztító válsággal szembesülnek

 Az észak-amerikai denevérek több mint egy évtizede pusztító válsággal szembesültek, mivel a fehér orr szindróma átterjedt az Egyesült Államok keleti részére és Kanadára. A gombás betegség e kicsi emlősök millióit pusztította el azóta, hogy az első dokumentált megjelenése volt New Yorkban, 2006-ban. A tudósok szerint a Pseudogymnoascus destructans néven ismert gombás bűnös véletlenül került be Európából, ám mégis rejtélyesen megkímélte denevérpopulációkat Európában és Ázsiában. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az immunrendszerük egyszerűen hozzászokott a gombához.

A 2009-ben új fajként leírt pszikrofil (hidegkedvelő) gomba, a Geomyces  nemzetségbe tartozó Geomyces destructans okozza a denevéreket pusztító ún. „fehér orr" szindrómáját, mely szaporodásának kedvez az állatok telelőhelyein jellemző hideg és nedves levegő. A gomba keratinofil, azaz a szaruképleteken élősködik, így a denevérek pofáján, szárnyán és például fülén telepedik meg. A parazita bejut a bőr alá, és kötőszöveti elváltozásokat okoz, ám a fertőzés élettani háttere nem teljesen tisztázott. Valószínűleg a denevérek valamilyen módon elvesztik a hatására a zsírtartalékaikat és az éhezés miatt felébrednek téli álmukból, hogy táplálékot keressenek. A telelőhely elhagyása a legtöbb esetben végzetes következményekkel jár.

A denevérek télen "csak" a fehér orr szindrómának vannak kitéve. A gomba hideg körülmények között virágzik, és ami még rosszabbá teszi a helyzetet, a hidegebb hónapokban az emlősök lehűtik a testüket, hogy energiát takarítsanak meg, miközben az étel kevés. Ez teszi őket tökéletes célponttá a gomba számára. A fehér orr szindróma miatt a denevérek nyugtalanok lesznek, és jobban mozognak, mint amennyire hibernáláskor kellene, és elégetik az értékes zsírkészleteket. A betegség azonban nem mindig halálos. Ha egy denevér teste  tavasszal melegebb lesz az aktívabb immunrendszer leküzdi a gombát a felébredése után.

Forrás: popsci.com

A farkas és a számolás…
Ingyenes Márton napi program kicsiknek és nagyokna...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/