Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az érzelmi intelligencia: Hogyan fejlesszük saját érzelmi intelligenciánkat?

 Az érzelmi intelligencia: Hogyan fejlesszük saját érzelmi intelligenciánkat?

 A pozitív érzések felfelé „vezetnek", „felemelnek" min­ket, azaz erősítik bennünk a pozitív erőket, míg a negatív érzések „lehúznak" minket.

Gondoljon csak egy elmúlt eseményre, amikor boldogság lett úrrá önön, és érezni fogja, ahogy öröm árad szét a belsejében, oldottá válik, és fel­derül az arca, és hirtelen valóban boldognak érzi magát. Azután gondoljon olyan múltbéli eseményre, amely felbőszítette, és érezheti, ahogy feltámad önben a düh és a harag, összerándul az arca, és lüktetni kezd a harag a solar plexusában.

Alapvetően minden érzésben ugyanaz az erő lako­zik, nevezetesen az érzelmi erő, amelyet lelki vagy pszi­chés erőnek is neveznek. Érezzünk akár szeretetet, akár gyűlöletet - az energia mindkét esetben egyforma; csak a sík eltérő, amelyen az érzések mozognak.

Ha kifejlesztettük magunkban az érzelmi intelli­genciát, tetszés és igény szerint emelhetjük azt a lelki síkot, amelyen éppen mozgunk. Ez azt jelenti, hogy ha például haragot érzünk, felemeljük az ahhoz kapcsolódó érzelmi energiát, és átvisszük magasabb érzelmi síkra, ahol a harag derűs hig­gadtsággá alakul át. Ezt a folyamatot az érzések „nemesítésének" nevezzük.

Minél intenzívebben és hosszabban végezzük az ,,érzelemnemesítő folyamatot", annál inkább erősítjük lényünk magasabb összetevőit. Lényünk ily módon meg­erősített magasabb összetevői e nemesítő folyamat követ­kezményeként fokozott erővel termelnek majd pozitív érzéseket. így nemcsak a negatív érzések romboló hatású tartalmát tudjuk alapvetően megváltoztatni, de pozitív irányba befolyásolhatjuk belső érzelemvilágunkat is.

Gyakorlat: Vegyél elő egy papírlapot és első lépésben oszd ketté egy vonallal. A bal oszlop fölé írd fel :" negatív érzések", a jobb oldali fölé pedig " pozitív érzések". Most sorold fel azokat a negatív érzéseket, amelyek gyakran feltámadnak benned és gondot okoznak. Most vedd jól szemügyre ezeket a negatív érzéseket és a másik oldalra írd le az ellentétüket. Pl: türelmetlenség- türelem, kétkedés- önbizalom, szeretetlenség- szeretett bizakodás stb.)

Ezután képzeld el magad milyen vagy például türelmetlennek, majd nemesítsd át a viselkedésedet lelki szemeid előtt türelmessé. Milyen érzést kelt benned? Végezd el ugyanezt valamennyi negatív érzéseiddel.

Az érzelmi síkon zajló nemesítési folyamathoz úgynevezett nemesítő tényezőkre, például felemelő ingerekre van szükségünk. Ilyen felemelő inger lehet egy festői táj, egy hangulatos zene vagy egy szép műalkotás.


Forrás: amegoldas.eoldal.hu


Víz alatti karácsony, avagy ahogyan a halak énekel...
Kačna-barlang

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. december 05. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/