Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az ember közvetlenül befolyásolja a Fritillaria delavayi evolúcióját

Kép: www.smithsonianmag.com

 Az ember közvetlenül befolyásolja a Fritillaria delavayi evolúcióját

  Az Exeteri Egyetem tudósai felfedezték, hogy a Fritillaria delavayi növény úgy fejlődik, hogy betudjon olvadni a környezetbe, olyan helyeken, ahol a legtöbbször betakarítják őket.

A Fritillaria delavayi és más fritilláris fajok hagymáit több mint 2000 éve használják a hagyományos kínai orvoslásban. A Fritillaria-t elsősorban a köhögés visszaszorítására és különféle tüdőbetegségek, például asztma, hörghurut és tuberkulózis kezelésére használják.

A leveleinek színskálája, a szürkétől a barnán át, egészen a zöldig terjed. Az ötödik év után a növény évente egyetlen virágot terem. A fritilláris hagymák és gyökerek iránti kereslet gyakran meghaladja a növények számát és valószínűleg " önvédelemből" a növény kénytelen volt úgy fejlődni, hogy beolvadjon a környezetébe, ezzel is rejtőzködve az emberek elől- legalábbis ezt sugallja az új tanulmány. A szakértők jelentése szerint, a növényekben új színek jelennek meg, amelyek jobb rejtőzködést és nagyobb esélyeket kínálnak a túlélésre.

"Figyelemre méltó látni, hogy az embereknek milyen közvetlen és drámai hatása lehet a vadon élő szervezetek színére, nemcsak túlélésükre, hanem magára az evolúciójukra is" - mondta a tanulmány társszerzője, Martin Stevens professzor.

"Úgy tűnik, sok növény álcázást használ, hogy elrejtőzzön az őket fogyasztó növényevők elől - de itt elsősorban azt látjuk, hogy az álcázás az emberi gyűjtőkre válaszul fejlődik. Lehetséges, hogy az emberek vezérelték a védekezési stratégiáik fejlődését, de meglepően kevés kutatás vizsgálta ezt."

A vizsgálathoz a kutatók megmérték, hogy a különböző populációkból származó növények mennyire illeszkednek hegyvidéki környezetükhöz, és mennyire könnyen gyűjthetők. A szakértők beszéltek a helyi lakosokkal is, hogy megbecsüljék, hogy az egyes helyeken általában mennyi betakarítás zajlik.

A tanulmányból kiderült, hogy a növények álcázásának mértéke egyértelműen összefügg a betakarítás mértékével. Egy számítógépes kísérlet megerősítette, hogy a nagyobb álcázású növényeket a résztvevők nehezebben észlelték. 

Kép: www.smithsonianmag.com
A hajók
Az utolsó ovis nyár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/