Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az első palack ital Csernobilban termett radioaktív gabonából

Az első palack ital Csernobilban termett radioaktív gabonából 

Kép: © Portsmouth Egyetem

 Az ukrán csernobili atomerőmű romjait látogató izgalomkeresők hamarosan magukkal vihetik a telek radioaktív történelmének darabkáját ital formájában.

Az Egyesült Királyságból és Ukrajnából származó tudósok egy csoportja elkészítette az első üveg italt, amit a Csernobili vízből és radioaktív gabonábólból készítettek. Az Atomik vodkának nevezett ital, új reményt ébresztett a vidék gazdasági fellendülését illetően.

A radioaktivitást még mindig meghatározták a kutatási projekt céljára termesztett gabonafélékben, de a desztillációs folyamat után a kutatók nem tudták kimutatni az alkoholban levő radioaktív nyomokat, mondja a Portsmouth-i Egyetem közleménye. A teszteket két brit laboratórium, valamint egy ukrán intézet és egy független bor- és alkoholvizsgálati laboratórium végezte. Eddig Smith csapata csak egy palackot tudott előállítani, de a professzor ezt nagyon fontosnak tartja: „Ez a palack elősegítheti az elhagyott övezetben és annak környékén lévő közösségeket, hogy gazdaságilag a lábukra állhassanak."- mondta.

Az egykori atomerőmű telephelye körül 30 kilométer sugarú körzetben korlátozás alatt álló zónát hoztak létre, amelyben továbbra is tilos a mezőgazdaság. Emberek ezrei élnek az egyébként elhagyatott területen, minden második lakos munkanélküli. A brit és ukrán kutatókat összevonó kutatás célja annak meghatározása volt, hogy biztonságos-e növények termesztése Csernobil mezőgazdasági földterületén.

A vodka tehát csak az első lépés. A kutatók most a "Csernobili Vállalat" céget akarják elindítani, hogy az "Atomik" vodkát az elkövetkező években nagyobb mennyiségben állítsák elő. A nyereség 75% -a a helyi lakosság javát szolgálja majd az elképzelések szerint. .

A kutatók az első üveget a szalmával kibélelt fadobozban mutatták be a nagyközönség számára. A címkén egy vaddisznó sétál a kukoricamezőn. A dizájn alapján egy gazdag városi közönséget céloztak meg, s sokan úgy gondolják, hogy  még sikeresek is  lehetnek. 

20.000 éves glyptodon lelet egy argentin farmer lá...
"Nagymamaeffektus " a kardszárnyú delfineknél

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 21. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/