Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az elektromos angolnák családja két új fajjal bővült

Az elektromos angolnák családja két új fajjal bővült

 Az elektromos angolnák családja két új fajjal bővült

 Az elektromos angolnák (melyek az elnevezés ellenére inkább az elektromoskéshal-félékkel állnak rokonságban) 2,5 méter hosszúra és 20 kg-ra is képesek megnőni. Az Amazonas melletti kisebb folyókban, patakokban, mocsarakban és egyéb vizes területeken is előfordulnak Dél-Amerikában. A különleges halat mintegy 250 éve fedezték fel, azóta viszont egyetlen fajként kezelik.

A Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatói két új elektromos angolnafajt fedeztek fel az Amazonas esőerdőjében, megháromszorozva az ismert angolnafajok számát, ezek közül az egyik, az Electrophorus voltai, amely 860 voltos feszültséget képes generálni. Ennél magasabb értéket élő organizmusokban még nem mértek. Úgy gondolják, hogy az angolna feszültségét befolyásolhatja a vizek vezetőképessége, amelyekben élnek. Az Electrophorus voltai például a hegyvidéki tiszta vizekben él, amelyek nem vezetik jól a villamos energiát. Ezért van szüksége ilyen magas feszültséget generálni, hogy elejthesse áldozatát.

A kutatók 107, elektromos angolnáktól begyűjtött minta elemzése után arra jutottak, hogy bár megjelenésükben a halak sokban hasonlítanak egymásra, jelentős a genetikai eltérés a három csoport között. A csapat szerint a három faj 7,1 millió éve kezdett el kifejlődni a közös ősből.

Forrás: CNN

Öcsike és a földigiliszta
Amikor kevés a szó

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 13. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/