Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Egyesült Államok partjainál felfedezett geotermikus kémények városa

Kép: IFLScience!

 Az Egyesült Államok partjainál felfedezett geotermikus kémények városa

 Közvetlenül a washingtoni állam partjai "mentén" fekszik a víz alatti geotermikus tornyok metropolisza. Ezeket a kéményszerű szerkezeteket túlhevített víz, ásványi anyagokban gazdag hidrotermális folyadék, például vas-szulfid és kalcium hozza létre, amelyet a magma felforrósított 300 ° C-ra, melyek azután a víz alatti szivárgásokból és hidrotermikus szellőzőnyílásoknak nevezett gejzírekből kiürülnek a tengerfenékre. Amint a folyadék eléri a hűvös tengervizet, az ásványok megszilárdulnak és megkristályosodnak, aminek eredményeképpen kemény hidrotermális kéményeket képeznek, melyek magassága akár a 25 métert is elérheti.

A tengeri geológusok és biológusok a közelmúltban tanulmányozták a tengerfenék ezen lenyűgöző részét, amelyet a Juan de Fuca-hegygerinc ösztönző szegmensének hívnak, és kidolgoztak egy új víz alatti térképet, amely itt közel 600 hidrotermális kéményt dokumentál.

A Föld egyik legfigyelemreméltóbb helyeként emlegetett helyszínen a tudósok a 1980-as évek óta víz alatti robotokat használnak a Juan de Fuca-hegygerinc ösztönző szegmensének tanulmányozására, amely kb. 350 kilométerre található az amerikai partoktól, a hidrotermális kéményszerű szerkezetek elsődleges pontja. Noha a térséget már korábban felfedezték, annak valódi kiterjedését soha nem sikerült feltérképezni a közelmúltbeli felmérésig, mivel a terület nagy részét sötét, homályos vizek árnyékolják. Nagyon nehéz látni odalent, mert a vízben lévő összes részecskék valamiféle ködöt okoznak.

Az óceáni hidrotermikus szellőzőnyílások geológiai szempontból nemcsak érdekesek. Úgy gondolják, hogy ezek a szélsőséges környezetek alapvető szerepet játszanak a Föld mikrobiális életének megteremtésében, főzőedényként működve, ahol a szervetlen vegyi anyagok szerves vegyületekké történő alakulása történik. Mint ilyen, a kutatók ezeket a tulajdonságokat tanulmányozzák, hogy megértsék, milyen lehet az élet más bolygókon.

Forrás: IFLSCience!


Víz alatti karácsony, avagy ahogyan a halak énekel...
Kalóz mese

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/