Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Axolotl regenerációs folyamatában résztvevő gének feltárása előrelépésekhez vezethet a sérült emberi szövet helyreállításában

Kép: IFLScience

 Az Axolotl regenerációs folyamatában résztvevő gének feltárása előrelépésekhez vezethet a sérült emberi szövet helyreállításában

 A kétéltűek között általános, hogy képesek visszanöveszteni lábaikat, farkukat, több belső szervüket, sőt, szívük és agyuk egy részét is. A regenerált szervek és testrészek teljesen épek, és funkcióképesek. A mexikói axolotl is bír ezekkel a képességekkel. A sérülés után a sebhám serkenti a mögötte levő szövetek fejlődését. Néhány nap múlva láthatóvá válik a regenerációs csíra, amiből az elvesztett testrész kinő.

Sokáig úgy gondolták, hogy a sérült szövetek sejtjei visszaalakulnak omnipotens őssejtekké amelyekből minden szövet kifejlődhet, és innen differenciálódnak vissza. Az újabb eredmények szerint azonban a keletkezett őssejtek csak pluripotensek, azaz nem fejlődhet belőlük bármilyen szövet, csak meghatározott szövetféleségekké alakulhatnak át. A regeneráció egy előre meghatározott menetrend szerint megy végbe.

Természetes, hogy ezeknek az állatoknak a képességeit megismerni, az ember számára milyen nagy előrelépést jelentene, hány életet megmenthetne , ezért állandó kutatások folynak, hogy megtalálják a regeneráció forrását. 

Az axolotl genomja tízszer hosszabb az emberénél, a leghosszabb olyan gén, amit még nem szekventáltak. Márpedig a megoldás csakis a programozásban lehet. Az axolotl-regenerációval kapcsolatos gének funkcióinak megértése azonban a tudósok számára nagy kihívást jelentett, mivel ezek a DNS-ek ismétlődő hosszúságú hullámainak részét képezik.

A Yale Egyetem kutatói új szűrőplatformot fejlesztettek ki, amely potenciálisan megkerüli ezt a problémát, és egy lépéssel közelebb hozza annak a lehetőségét, hogy ezt a regenerációs folyamatot az emberekre alkalmazzák. Új szűrőplatformukban olyan markerek létrehozását hozták létre, amelyek követik a gének 25 állítását, amelyek feltételezhetően részt vesznek az axolotl végtag regenerációjában.

"Szinte bármilyen sérülést követően regenerál, ami nem öli meg" - mondta Parker Flowers, a Yale Egyetem társ- és molekula-, sejt- és fejlődési biológia professzora.

Ide tartoznak a végtagok, a gerincvelő, a szív és az egyéb szervek - megkülönböztetve őket más kétéltűektől, akik szintén regenerációs folyamatokat végeznek.

Az eLIFE folyóiratban megjelent többlépéses megközelítésük alapján a Yale kutatói két gént fedeztek fel, a katalázt és a fetuin-b-t , amelyek szükségesek a végtagok sejtregenerációjához és a farok részleges regenerálásához. Hangsúlyozták, hogy valószínűleg sokkal több ilyen gén létezik.

Remélhetőleg egy nap az axolotl-genomból összegyűjtött információk az emberekben alkalmazott regeneráló tulajdonságokhoz vezetnek, például a sérült szövetek helyreállításához. Tavaly tudósok rájöttek, hogy már van bizonyos „belső szalamandra" képességünk a porc kijavítására.

A neoténia az axolotl és még néhány közeli rokon kétéltűfaj jellegzetessége. Vannak fajok, amelyeknek nem mindegyik populációja neoténiás. Ez azt jelenti, hogy ezek az állatok az ivarérettség elérése után is megőrzik lárvaállapotuk jellegzetességeit, így vízi életmódot élnek, és kopoltyúval lélegeznek. Az átalakulás elmarad. Ennek az az oka, hogy a pajzsmirigy nem választja el azokat a hormonokat, amelyek hatására az átalakulás végbemenne. Ha a hiányzó tiroxint kísérletileg bejuttatják, akkor az átalakulás végbemegy. Az érintett kétéltűek esetén az átalakulás elmaradása nem jelent hátrányt, mivel ritkán száradnak ki azok a vizek, amelyekben élnek. Ha mégis, akkor átalakulnak tüdővel lélegző szárazföldi gőtévé.

Forrás: IFLScience , wikipédia

Esőmese
Winnie a tündéri spániel , aki meghódította a vilá...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/