Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Női rejtély a szerzetes hegyen? Avagy az Athos- hegy titka

A Szent Athanaszios-kápolna, ahol a csontokat találták. Fénykép: Phaidon Hadjiantoniou

 Női rejtély a szerzetes hegyen? Avagy az Athos- hegy titka

 Az Athosz-hegy mintegy húsz ortodox kolostor otthona, amelyek saját autonóm teokratikus köztársaságot alkotnak Görögországon belül, az Athosz- hegyi Köztársaságot. Az Athosz-hegyen csak 21 évet betöltött, keleti keresztény hitű férfiak élhetnek. Nőnemű lény (ideértve az állatokat is, kivéve macskák) nem léphet be a szerzetesi köztársaság területére. Az autonóm régió azon lakói, akik nem szerzetesek, az adminisztratív központban, Karüeszben élnek. 

Laura Wynn-Antikas a csontok életre keltésére szakosodott. A vázmaradványok tanulmányozását folytatja évtizedek óta Görögország egész területén , föld alatti barlangokban, sírokban, kápolnákban és egyéb régészeti lelőhelyeken  sok váratlan felfedezés származott az ő munkáiból "Soha nem tudhatod, mit fogsz találni" - mondta az amerikai származású antropológus. - A csontok nem hazudnak. Meg tudják mondani, hogyan élt egy ember, és talán még azt is hogyan halt meg."

Amikor azonban Wynn-Antikast felhívták, hogy vizsgálja meg a bizánci kápolna kőpadlója alatt feltárt csontokat az Athosz-hegy szerzeteseinek régiójában, igencsak nagy meglepetésben volt része. Hiszen a csontok közül néhány  olyan kicsi , hogy egyáltalán nem hasonlítottak a férfiak csontjaihoz.

A kápolna altalajába ágyazva a csontok nyilvánvalóan másodlagos temetkezési tevékenységek eredményei voltak, bár az eredeti sírokból a legnagyobb gondossággal helyezték át őket. 

"Ha nőről vagy egynél több nőről beszélünk, akkor sok kérdés merül fel" - mondta Wynn-Antikas. - Kezdve azzal, hogy kik lehettek? Kevesen hajlamosabbak megtudni az igazságot, mint maguk a szerzetesek.

A nőket ugyanis kizárták az észak- görögországi robosztus félszigetről az autonóm szerzetes közösség megalakulása óta a 10. században. Még a nőstény állatokat is betiltották, a macskák kivételével. 

Annak ellenére, hogy az EU törvénytelennek nyilvánította a nők tilalmát, az intézkedés érvényben van, és az Athosz tengerpartjától 500 méterig is kiterjed. A becslések szerint a mintegy 2500 szerzetesnek, akik barlangokban, kunyhókban vagy a 400 négyzetmérföldes környéken lévő 20 kolostor közül néhányban élnek, Szűz Mária az egyetlen elfogadható női alakja.

"Ha egy nőt találnak a csontok között, akkor ez lesz az első ismert esemény, amikor egy nő végső pihenőhelyét megtalálta az Athos hegyen" - mondta Phaidon Hadjiantoniou építész-helyreállító, aki a maradványokat fedezte fel a kápolna megőrzése során.

"Vannak olyan esetek, amikor a kalózseregek támadásai során  a szerzetesek  kinyitották a kapukat a nők számára, de ez nagyon ritka" - mondta. „Van egy híres mese egy szerb királyról, aki feleségét Athoszba hozta, de soha nem engedték, hogy lépjen Athoszi földre. Szőnyegeket helyeztek el az összes kolostor helyiségében annak biztosítása érdekében, hogy még ott se érintse meg a talajt. "

A térségben végzett helyreállítási munkák közel 40 éve alatt Hadjiantoniou azt mondta, hogy még soha nem találkozott ilyennel. A felfedezés azonnal „detektív üzemmódba" helyezte.

Az Athanasios-kápolnában talált csontok. Fénykép: Phaidon Hadjiantoniou

 „Ez az első alkalom, amikor találtam  csontokat a kápolna padlója alatt. Azonnal kíváncsi lettem és felvettem a kapcsolatot szakemberekkel, köztük Laura-val. Az biztos, hogy nem lennének ott, ha ezek az emberek nem lennének fontosak a kolostor számára. "Legalább hét egyént újra temettek a helyszínen - mondta Wynn-Antikas, aki szerint bár  koponyát nem találtak a gödörben, hét állkapocs vagy mandibál volt jelen. "A másodlagos temetkezések, mint például ez, nem könnyűek, mivel a csontokat elmozdították eredeti helyükről, tehát az információk elvesztek" - jegyezte meg. De azt is elmondja nekünk, hogy ezek az emberek annyira fontosak voltak, hogy egy fontos templomban padlót ástak és oda helyezzék őket. Ez az életben sok erőfeszítést igényel".

"Amint megkapjuk az eredményeket, a rejtvény újabb darabja megoldódik" - mondta. "Rendkívül fontos, milyen információt ad nekünk arról, hogy kik ezek az emberek."

Alumíniumfóliába csomagolva, keménylemezből készült dobozokban, a csontokat ősszel Görögországban, Athénban, a Demokritos kutatóközpontba szállították. Ott maradnak, míg Dr. Yannis Maniatis vizsgálatokat folytat a halál időpontjának meghatározása céljából.

Laura Antikas-Wynn és Yannis Maniatis megvizsgálja a csontokat. Fénykép: Phaidon Hadjiantoniou

 A csontok vizsgálatának egy fáradságos folyamata az, hogy először a szervetlen részeket feloldják savban úgy, hogy a kollagént extrahálhassák, majd megtisztítják, elégetik és szén-dioxiddá alakítják, s ezután mérik gázként vagy grafitként.

"Az egész folyamat valószínűleg három hónapot vesz igénybe" - mondta Maniatis. "De ha a csontokat olyan időpontra tudjuk rangsorolni, amelyek relevánsak és ismertek egyes események szempontjából, akkor DNS-vizsgálatra lesz szükség annak megerősítéséhez, hogy valószínűnek tűnik-e egy nő az eltemettek között."

Forrás: The Guardian
Nyulak
Niktinasztia: a jelenség amikor a virág, vagy levé...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/