Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Antarktisz mélyéből feltárt ásvány megmagyarázhatja a Mars egyik rejtélyét

Jarosit / Kép: www.tekportal.net

 Az Antarktisz mélyéből feltárt ásvány megmagyarázhatja a Mars egyik rejtélyét

 2004-ben a NASA Opportunity roverje egy sajátos ásványt fedezett fel a Marson: a jarositot. Ez egy vas- és kálium-szulfát, amelynek kialakulásához vízre és savas körülményekre van szükség. Annyi jarosit volt itt jelen, hogy elgondolkodtatta a bolygótudósokat. Hogyan keletkezhetett a Marson, egy kevés vízű és lúgos talajú bolygón?

A kutatók a Földön a legdélebbi kontinens jegének mélyén fedeztek fel jarositot. Ennek az ásványnak a mélysége az Antarktisz gleccserei alatt azt sugallja, hogy a Marson való kialakulásának egyik hipotézise valószínűleg helyes.

Az antarktiszi jarositkristályokat egy jégmag belsejében találták körülbelül 1620 méter mélységben, ahol a jég már legalább 300 000 évvel ezelőtt lerakódott. A jégmagot a Talos Dome-ban fúrták, a kelet-antarktiszi fennsík szélén, és mélységét tekintve jó analógnak számít a Mars számára. Elkülönült a Föld légkörétől, így független a nyomásától, hőmérsékletétől, kémiai tulajdonságaitól és pH-jától.

A tanulmány szerint van egy olyan mechanizmus, amely megmagyarázza a mély jégbe szorult ásványi por átalakulását jarosittá. Az ásványi anyagot legalább 1000 méter mélyen kell a jégbe szorítani, ahol a hőmérséklet -10 ° C (14 ° F) körül van. Ilyen körülmények között a jarosit átalakításához szükséges folyékony víz koncentrált savoldatok formájában van jelen, amelyek fagyáspontja sokkal alacsonyabb, mint a vízé.

Lehetségesnek tartják, hogy a jarosit lerakódások évmilliárdokkal ezelőtt keletkeztek a Marson, amikor a Vörös Bolygó nem igazán vörös volt, hanem fehér - mivel vastag gleccserek borították. Ezeket a gleccsereket a bolygóról származó sziklás por szennyezhette, és a jég lassan jarosittá változtatta a port.

Forrás: IFLScience!


Esőmese
Szeretném, ha vadalmafa lennék!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/