Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Antarktisz mélyéből feltárt ásvány megmagyarázhatja a Mars egyik rejtélyét

Jarosit / Kép: www.tekportal.net

 Az Antarktisz mélyéből feltárt ásvány megmagyarázhatja a Mars egyik rejtélyét

 2004-ben a NASA Opportunity roverje egy sajátos ásványt fedezett fel a Marson: a jarositot. Ez egy vas- és kálium-szulfát, amelynek kialakulásához vízre és savas körülményekre van szükség. Annyi jarosit volt itt jelen, hogy elgondolkodtatta a bolygótudósokat. Hogyan keletkezhetett a Marson, egy kevés vízű és lúgos talajú bolygón?

A kutatók a Földön a legdélebbi kontinens jegének mélyén fedeztek fel jarositot. Ennek az ásványnak a mélysége az Antarktisz gleccserei alatt azt sugallja, hogy a Marson való kialakulásának egyik hipotézise valószínűleg helyes.

Az antarktiszi jarositkristályokat egy jégmag belsejében találták körülbelül 1620 méter mélységben, ahol a jég már legalább 300 000 évvel ezelőtt lerakódott. A jégmagot a Talos Dome-ban fúrták, a kelet-antarktiszi fennsík szélén, és mélységét tekintve jó analógnak számít a Mars számára. Elkülönült a Föld légkörétől, így független a nyomásától, hőmérsékletétől, kémiai tulajdonságaitól és pH-jától.

A tanulmány szerint van egy olyan mechanizmus, amely megmagyarázza a mély jégbe szorult ásványi por átalakulását jarosittá. Az ásványi anyagot legalább 1000 méter mélyen kell a jégbe szorítani, ahol a hőmérséklet -10 ° C (14 ° F) körül van. Ilyen körülmények között a jarosit átalakításához szükséges folyékony víz koncentrált savoldatok formájában van jelen, amelyek fagyáspontja sokkal alacsonyabb, mint a vízé.

Lehetségesnek tartják, hogy a jarosit lerakódások évmilliárdokkal ezelőtt keletkeztek a Marson, amikor a Vörös Bolygó nem igazán vörös volt, hanem fehér - mivel vastag gleccserek borították. Ezeket a gleccsereket a bolygóról származó sziklás por szennyezhette, és a jég lassan jarosittá változtatta a port.

Forrás: IFLScience!


Dió Magazin - 2022 - Augusztus
Szókratész
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/