Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az Antarktisz élelmiszerhálójában először találtak mikroplasztikákat

jodeng képe a Pixabay -en.

 Az Antarktisz élelmiszerhálójában először találtak mikroplasztikákat

Cryptopygus antarcticus / Kép: www.amsterdamecology.nl

 Az Antarktisz ugróvillás , Cryptopygus antarcticus , őshonos az Antarktiszon és Ausztráliában. Átlagosan 1–2 milliméter hosszú, és csak néhány mikrogramm a súlya. Kis méretük ellenére a tudósokat különösen érdekli ez az aprócska állat, mivel szerves szerepet töltenek be az Antarktisz talaj-élelmezési hálójában. Nemrég az Antarktiszon megvizsgált egyedek emésztőrendszerében felfedezték a polisztirol nyomait. A vizsgálatot infravörös képalkotó technológiával végezték.

„Az a tény, hogy a távoli antarktiszi talajok egyik leggyakoribb ugróvillása a mikroplasztikákat fogyasztja, azt jelenti, hogy ezek az antropogén anyagok mélyen bekerültek a talaj táplálékhálójába" - írják a tanulmány szerzői.

 A mikroplasztikáról széles körben ismert, hogy miután bejut az élelmiszerláncba, nem biodegradálódik ( nem bomlik le)  a zooplankton által elfogyasztott műanyag tovább jut a kis halak emésztőrendszerébe, majd egy nálánál is nagyobb halba ahol egyre inkább felhalmozódik.  Ennek a felhalmozódási hatásnak köszönhetően a mikroplasztika nagy mértékben felgyűlhet a szárazföldi ragadozókban.

Míg az Antarktisz nagyobb vadállataiban még ugyan nem fedeztek fel hasonlót, az ugróvillások hasában  felfedezett mikroplasztika azt sugallja, hogy a lánc kezdő összeköttetései már megvannak. 

Forrás: IFLScience!

2019-es újítások: Egy drón, amely belefér egy kato...
Tarolt Hugh Jackman kávéhírdetése a médiában, a ko...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 21. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/