Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az ámbráscet: mi is az az ámbra és miért vetekszik az arany árával?

Kép: wikipédia

 Az ámbráscet: mi is az az ámbra és miért vetekszik az arany árával?

  A nagy ámbráscet a világ összes óceánjában megtalálható. A két nem elterjedése részben különböző: csak a kifejlett bikák hatolnak az északi és déli szélesség 45. fokán túl; a nőstények és fiatal hímek nem hagyják el a mérsékelt égövi és trópusi vizeket. Állományát 1987-ben csaknem 1 millióra becsülték, így a legelterjedtebb nagy testű cet.

Az európai  partok közül leginkább Északnyugat-Spanyolországban, Portugáliában, valamint az Azori szigeteknél lehet megfigyelni. A Földközi- tengerbe is beúszik, sőt, még adriai előfordulását is bizonyították. Erősen vándorló természete miatt azonban elterjedéséről még nem sikerült pontos képet kapnunk.

 A legnagyobb ismert hím 20,7 méter hosszú volt és 80 tonna tömegű lehetett. Beszámoltak már 24 métert megközelítő, elérő vagy meghaladó példányokról is, de ezeknek a beszámolóknak a hitelessége kérdéses. Hatalmas, majdnem derékszögben metszett fejéről ismerhető fel, amely egészen rendkívüli külsőt kölcsönöz neki. Kilégzéskor 2-5 méteres párafelhőt lövell oldalra és előre, erről akkor is egyértelműen meghatározható, ha maga az állat nem is emelkedik ki eléggé a vízből.

Kép: népszava.hu / Egy 18 méter hosszú és körülbelül 40 tonna súlyú ámbráscetet találtak holtan a kínai Talienben, a Sárga-tenger Pekinghez legközelebb eső öble, a Pohaj-tenger sekély partmenti vizében. A Pohaj-tengerben ritka a nagy ámbráscet. A sekély vízben rekedt hím tengeri emlős életkora a felnőttkor és az öregkor határán lehetett a szakértők első becslései szerint.

 A fej szerkezetét nézve a felső állkapocs felett két hatalmas kamrát látunk. A felsőben keletkezik a spermaceti (sperma ceti) vagy cetvelő, viaszos, lágy anyag, mely víztől sűrű anyaggá dermed, és ilyenképp segít a bálna lemerülésében. A víz kipréselésével és meleg levegő befúvásával kienged, és így a bálna feljebb emelkedhet. Porcfalak által elválasztott rekeszekben termelődik a hatékonyabb működés kedvéért. Ősidőktől használják gyertyák alapanyagául. (Régebben az ámbráscet spermájának hitték.) Az ábrán junk, szemét névvel a bálnavadászok által értéktelennek minősített, roppant tömegű, szintén viaszos anyagot találjuk (más cetfélékben, például delfinekben „dinnyének", melonnak hívják). Ez a cetfélék ekholokációs rendszerének fontos kelléke, a víz alatt terjedő hangok fókuszálásában játszik főszerepet.( Forrás: sunyiverzum.wordpress.com/)

Kép: IFLScience! / Találtak nemrég egy 127 kilogrammos  mega-darab ámbrát az óceánban. Miután a halászok ritka fogásukkal visszatértek a partra, úgy becsülték, hogy körülbelül 1,5 millió dollárt ér.

 Az ámbráscet mindamellett legalább ennyire az ámbrájáról nevezetes. Az ámbráscet étrendje, mint fogazatából látjuk, nem szorítkozik planktonokra. Lábasfejűek alkotják fő táplálékforrását, különösen a mósuszillatáról híres mósuszpolip (Eledone moschata).Egyes feltételezések szerint egészséges ámbráscetek nem sokat bajlódnak a mósuszpolip megemésztéséve, akárhogy is: az ámbráscet beleiben képződő nagy, fekete, lágy és különösen bűzös csomóktól a bálna valamelyik úton megszabadul. Az így képződő konkréciók, könnyebbek lévén a víznél, a tengerfelszínen sokáig lebegnek, amíg partot nem érnek. A tengervíz és a napfény hatására az ámbracsomó megkeményedik, világossá válik, és a benne található ambrein nevű vegyület részben ambroxszá és ambrinollá bomlik, nem véletlenül mósuszillatú vegyületekké

Kép: Mósusz polip/ Kép: wikipédia

  De mitől olyan értékes? 

Egy ilyen megkövesedett darabért a kozmetikai cégek milliókat fizetnek.

Az ámbra kilója ugyanis 10.000 dollár. Nagyjából 3 millió Ft.

Tehát mondhatjuk, hogy a cet hányadéka aranyat ér! Az ámbra az egyetlen anyag amely megakadályozza az illatok felbomlását. A parfümkészítők úgy vélik, ha sikerülne szintetikus úton előállítani ezt az összetevőt akkor a parfümök ára is drasztikusan lecsökkenne. Erre vannak már kezdeti kísérletek, egész pontosan a balzsamfenyő génje és az élesztő együttesen indít be az ámbrához hasonló reakciókat.

Legek az állatvilágban - a gepárd
Dínó bánat
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/