Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az algavirágzás növeli a halálos szívbetegség kockázatát a tengeri vidráknál

Vitória Ferreira fotója a Pexels oldaláról

 Az algavirágzás növeli a halálos szívbetegség kockázatát a tengeri vidráknál

 Az algák virágzása által termelt neurotoxin halálos szívbetegséget okoz a tengeri vidráknak - derül ki az UC Davis új tanulmányából . A déli tengeri vidrák véletlenül, a szennyezett rákok és kagylók elfogyasztásával fogyasztják el a nagy mennyiségű domoesavat.

A domoesavat a káros algavirágzás okozza, és felhalmozódik a tengeri táplálékhálóban. 2015-ben egy hatalmas meleg vizes „folt" széles körű virágzást hozott létre a nyugati part mentén. A domoesav szintje annyira mérgezővé vált, hogy a Dungeness rákhalászati idényt be kellett zárni.

Az elmúlt öt év a legmelegebb a világ óceánjainál, ami azt jelenti, hogy a mérgező algák virágzása és a domoesav-expozíció tovább fog növekedni.

A domoesav hosszú távú kitettsége és a déli tengeri vidrák halálos kimenetelű szívbetegségének kapcsolatának vizsgálatához a szakértők 186 kaliforniai szabadon élő állat adatait elemezték 2001 és 2017 között. Az elpusztult vidrák halálának fő oka a szívbetegség volt, egészen pontosan 48 eset közül 34 alkalommal.

A tudósok megállapították, hogy a rákok és kagylók nagy részét fogyasztó vidráknak 2,5-szer nagyobb a halálos kimenetelű szívbetegség kockázata. Még azoknak a déltengeri vidráknak is, akik nem fogyasztanak nagy mennyiségű rákot és kagylót, a domoesavnak való kitettség következtében majdnem megduplázódik a szívbetegség okozta halálesetek száma.

Forrás: earth.com

Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...
A teáskanna
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/