Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az algavirágzás növeli a halálos szívbetegség kockázatát a tengeri vidráknál

Vitória Ferreira fotója a Pexels oldaláról

 Az algavirágzás növeli a halálos szívbetegség kockázatát a tengeri vidráknál

 Az algák virágzása által termelt neurotoxin halálos szívbetegséget okoz a tengeri vidráknak - derül ki az UC Davis új tanulmányából . A déli tengeri vidrák véletlenül, a szennyezett rákok és kagylók elfogyasztásával fogyasztják el a nagy mennyiségű domoesavat.

A domoesavat a káros algavirágzás okozza, és felhalmozódik a tengeri táplálékhálóban. 2015-ben egy hatalmas meleg vizes „folt" széles körű virágzást hozott létre a nyugati part mentén. A domoesav szintje annyira mérgezővé vált, hogy a Dungeness rákhalászati idényt be kellett zárni.

Az elmúlt öt év a legmelegebb a világ óceánjainál, ami azt jelenti, hogy a mérgező algák virágzása és a domoesav-expozíció tovább fog növekedni.

A domoesav hosszú távú kitettsége és a déli tengeri vidrák halálos kimenetelű szívbetegségének kapcsolatának vizsgálatához a szakértők 186 kaliforniai szabadon élő állat adatait elemezték 2001 és 2017 között. Az elpusztult vidrák halálának fő oka a szívbetegség volt, egészen pontosan 48 eset közül 34 alkalommal.

A tudósok megállapították, hogy a rákok és kagylók nagy részét fogyasztó vidráknak 2,5-szer nagyobb a halálos kimenetelű szívbetegség kockázata. Még azoknak a déltengeri vidráknak is, akik nem fogyasztanak nagy mennyiségű rákot és kagylót, a domoesavnak való kitettség következtében majdnem megduplázódik a szívbetegség okozta halálesetek száma.

Forrás: earth.com

LarvalBot : a korallzátonyok megmentője
Kismajom az óvodában
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/