Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Több nyelvet beszélsz? Jó hír: az aktív kétnyelvűség hatékonyabbá teszi az agyunkat az információ továbbításában

 Több nyelvet beszélsz? Jó hír: az aktív kétnyelvűség hatékonyabbá teszi az agyunkat az információ továbbításában

 Egyre több bizonyíték van arra, hogy a kétnyelvűség befolyásolhatja az agy működését. Az idősebb, egész életen át tartó kétnyelvűek jobb kognitív képességeket  mutattak olyan feladatok során, amelyek fokozott kognitív irányítást igényelnek. Ezek a kognitív hatások leginkább a kétnyelvű embereknél fordulnak elő, akik sok éven át beszélnek két nyelven a mindennapi életben, összehasonlítva azokkal, akik egy második nyelvet beszélnek, de nem használják gyakran.

A kétnyelvűség az agy szerkezetét érinti, beleértve az agyszövet mindkét fő típusát - a szürke anyagot és a fehér anyagot. Az agyunk neuronjai két különálló anatómiai tulajdonsággal rendelkeznek: sejttestükön, ahol az információ feldolgozása, a gondolkodás és a tervezés zajlik, és axonjaikban, amelyek a fő útvonalak, és összekötik az agy területeket majd továbbítják az információkat közöttük. A sejttestek az agy felülete - a szürke anyag - körül vannak elrendezve, és az összes axon konvergál és alatta összekapcsolódik a fehér anyagba.

Fehér anyagnak nevezzük, mert az axonok zsíros rétegbe, a mielinbe vannak csomagolva, amely biztosítja a jobb neuronális kommunikációt - az információ átadását az agyban. A mielin „szigetelésként" működik, amely megakadályozza az információ „szivárgását" az axonból az átvitel során.

A nyelvtanulás átalakítja az agyat

A kétnyelvűségről kimutatták, hogy több agyterületen növeli a szürke anyag mennyiségét, amelyek általában kapcsolódnak a nyelvtanuláshoz és feldolgozáshoz. Ezek a hatások arra utalnak, hogy az agy képes szerkezetátalakítani önmagát egy kiegészítő nyelv megtanulására adott válaszként, de ugyanakkor válaszul egy ugyanolyan fontos feladatra, mint a két nyelv közötti zsonglőrködés - az egyik nyelv használata során, a másik bármikori elnyomására.

Ez utóbbi feladat különös kognitív igényeket támaszt a kétnyelvűek számára, amelyek nem vonatkoznak az egynyelvűekre. A kiegészítő információk sikeres kezelése érdekében hatékonyabbá kell tenni a kétnyelvű emberek agyában a fehérje anyagának az átvitelét és a két nyelv közötti választást.

A fehér anyag hatékonyabbá tételének egyik módja a „szigetelés", a mielin fokozása, ezzel gyorsabbá téve az információátadást és kevesebb veszteséggel. Megvizsgálták az idősebb egész életen át kétnyelvűek , a fiatal korai kétnyelvűek, és a felnőtt korai kétnyelvűek megnövekedett integritását az egynyelvűekhez képest. Egyes kutatók még azt is sugallták, hogy az egész életen át tartó kétnyelvűség tapasztalatai megóvják a fehér anyag myelinizációját (vagy integritását) az öregedés során bekövetkező természetes romlástól.

A hasonló korú egynyelvű felnőttekhez képest a kétnyelvűeknek nagyobb a fehérjeanyag-integritásuk az agy számos területén, a nyelvfeldolgozáshoz kapcsolódóan. Ez szorosan megegyezett a korai és az idősebb kétnyelvűek agyi hatásaival.

Más szavakkal: lehetséges, hogy az agyszerkezet jobb megőrzése, amelyet az idősebb kétnyelvűeknél jelentettek, pusztán a két nyelv folyamatos használatának következménye, nem pedig a korai nyelvtanulás vagy az egész életen át tartó kétnyelvűség hatása.

Forrás: theconversation.com

2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
Mindenkinek a VÍZeumban a helye!

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. január 28. kedd

Captcha kép