Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Aranyos dingó kölyköt hitt kutyának egy ausztrál család

Fotó: Leigh Mullan

 Aranyos dingó kölyköt hitt kutyának egy ausztrál család

 Wandi nevét megtalálási helyéről, Wandiligongról kapta. Új otthont egy Melbourne-közelében lévő dingórezervátumban kapott - mondta Lyn Watson, az Ausztrál Dingó Alapítvány vezetője. Az állatot augusztusban találták Wandiligong kisváros egyik kertjében. A hátán lévő karmolásnyomok miatt megmentői úgy gondolták, hogy talán egy ragadozómadár karmai közül eshetett le. Miután rájöttek, hogy a kiskutya nem tartozik senkihez, bevitték és 24 órán át gondozták, mielőtt eljuttatták az alpesi állatkórházba. Senki nem volt biztos a személyazonosságában - elhagyott kutya, elveszett róka vagy dingó kölyök?

Végül DNS-teszttel állapították meg, hogy tisztán az alpesi dingó fajhoz tartozik. Míg az emberek ezen vizsgálatok eredményeire vártak,  Wandit az ausztrál Dingó Alapítvány vette gondozásba.

A most 4 hónapos Wandi  fajtája a kihalás szélén áll. "Ez a típus ... sajnos megosztja a keleti tengerparti területeket ... ahol az ausztrál lakosság 80 százaléka él" - mondta Lyn Watson, az ausztrál Dingo Alapítvány igazgatója az ABC Newsnak.

A dingó faj feltehetően a házikutyából visszavadult fajta, mely a kutatók feltételezése szerint valamikor az emberek révén érkezett e földrészre, évezredek óta vadon él Ausztrália területén, de előfordul Délkelet-Ázsiában is. Nehezen szelídül, az ember társaságát nem kedveli. A dingók családi kötelékben élnek egy „központi telepen", melyet megvédenek a behatolóktól. Vadászterületük azonban nagyobb ennél. A fiatal dingókanok egyedül vadásznak egy nagyobb területen. Ha gazdag a táplálékkínálat, olykor csatlakozhatnak egy falkához; ha viszont szűkös, elzavarják az idegent. A juhnyájak "„hóhéra" és ezért a farmerek kíméletlenül pusztítják, ahol érik. Életmódja a farkaséhoz hasonló. A fiatal dingó nagyon kedves jószág, ám felnőve bizalmatlanná, harapóssá, rendkívül önállóvá válik, ragadozó természete minduntalan kitör belőle, ezért kutyakénti tartása semmiképpen nem ajánlott. Az idős és gyenge állatokat távol tartják a táplálékforrástól és a víztől, ezek rövid időn belül kiéheznek és elpusztulnak.

Ausztráliában három faja van jelen: a trópusi-, sivatagi és alpesi. Ez utóbbi a legveszélyeztetettebb különféle fenyegetések miatt , mint például: a vadászat , beltenyésztés és keresztezés, amely hígítja a génállományt. Legalább 3500 éve élnek ezen a földrészen, valószínűleg az ázsiai tengerészek hozták be őket.

Míg az élőhelyükbe behatolt emberek közül sokan kellemetlennek tartják a dingókat, ők a szélesebb ökoszisztéma szempontjából fontosak. Például vadmacskákat vadásznak , amelyek Ausztráliában jelentős problémává váltak, csökkentve ezzel az invazív ( behatoló ragadozók, amelyek felborítják az ökológiai egyensúlyt az adott területen) macskafélék által elpusztított kicsi őshonos állatok számát.

Forrás: IFLSCIENCE!, wikipédia, origó

Fotó: Ausztrál Dingó Alapítvány
Foci edzés gyerekeknek: Mikortól és hogyan?
19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál eredményei
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 20. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/