Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Aranyos dingó kölyköt hitt kutyának egy ausztrál család

Fotó: Leigh Mullan

 Aranyos dingó kölyköt hitt kutyának egy ausztrál család

 Wandi nevét megtalálási helyéről, Wandiligongról kapta. Új otthont egy Melbourne-közelében lévő dingórezervátumban kapott - mondta Lyn Watson, az Ausztrál Dingó Alapítvány vezetője. Az állatot augusztusban találták Wandiligong kisváros egyik kertjében. A hátán lévő karmolásnyomok miatt megmentői úgy gondolták, hogy talán egy ragadozómadár karmai közül eshetett le. Miután rájöttek, hogy a kiskutya nem tartozik senkihez, bevitték és 24 órán át gondozták, mielőtt eljuttatták az alpesi állatkórházba. Senki nem volt biztos a személyazonosságában - elhagyott kutya, elveszett róka vagy dingó kölyök?

Végül DNS-teszttel állapították meg, hogy tisztán az alpesi dingó fajhoz tartozik. Míg az emberek ezen vizsgálatok eredményeire vártak,  Wandit az ausztrál Dingó Alapítvány vette gondozásba.

A most 4 hónapos Wandi  fajtája a kihalás szélén áll. "Ez a típus ... sajnos megosztja a keleti tengerparti területeket ... ahol az ausztrál lakosság 80 százaléka él" - mondta Lyn Watson, az ausztrál Dingo Alapítvány igazgatója az ABC Newsnak.

A dingó faj feltehetően a házikutyából visszavadult fajta, mely a kutatók feltételezése szerint valamikor az emberek révén érkezett e földrészre, évezredek óta vadon él Ausztrália területén, de előfordul Délkelet-Ázsiában is. Nehezen szelídül, az ember társaságát nem kedveli. A dingók családi kötelékben élnek egy „központi telepen", melyet megvédenek a behatolóktól. Vadászterületük azonban nagyobb ennél. A fiatal dingókanok egyedül vadásznak egy nagyobb területen. Ha gazdag a táplálékkínálat, olykor csatlakozhatnak egy falkához; ha viszont szűkös, elzavarják az idegent. A juhnyájak "„hóhéra" és ezért a farmerek kíméletlenül pusztítják, ahol érik. Életmódja a farkaséhoz hasonló. A fiatal dingó nagyon kedves jószág, ám felnőve bizalmatlanná, harapóssá, rendkívül önállóvá válik, ragadozó természete minduntalan kitör belőle, ezért kutyakénti tartása semmiképpen nem ajánlott. Az idős és gyenge állatokat távol tartják a táplálékforrástól és a víztől, ezek rövid időn belül kiéheznek és elpusztulnak.

Ausztráliában három faja van jelen: a trópusi-, sivatagi és alpesi. Ez utóbbi a legveszélyeztetettebb különféle fenyegetések miatt , mint például: a vadászat , beltenyésztés és keresztezés, amely hígítja a génállományt. Legalább 3500 éve élnek ezen a földrészen, valószínűleg az ázsiai tengerészek hozták be őket.

Míg az élőhelyükbe behatolt emberek közül sokan kellemetlennek tartják a dingókat, ők a szélesebb ökoszisztéma szempontjából fontosak. Például vadmacskákat vadásznak , amelyek Ausztráliában jelentős problémává váltak, csökkentve ezzel az invazív ( behatoló ragadozók, amelyek felborítják az ökológiai egyensúlyt az adott területen) macskafélék által elpusztított kicsi őshonos állatok számát.

Forrás: IFLSCIENCE!, wikipédia, origó

Fotó: Ausztrál Dingó Alapítvány
30 éve kihaltnak hitt állatot kaptak lencsevégre
Leónárdó és az új lakó

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. március 31. kedd

Captcha kép