Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Apró szélturbinát fejlesztettek ki Pekingben kutatók

 Apró szélturbinát fejlesztettek ki Pekingben kutatók

 A szélenergia az ókori egyiptomiak óta létezik, akik meghajtó hajókat fejlesztettek ki a Nílus folyására. Ma a szélenergia egyik legújabb technológiai fejlődése a kínai tudósok által kifejlesztett "apró szélturbina".

Pekingi Nanoenergia- és Nanoszisztéma Intézet

A Pekingi Nanoenergia- és Nanoszisztéma Intézet részéről, dr. Ya Yang bejelentett egy készüléket, amely mindössze 1,6 méter / s szélsebességgel képes működni. Csendes napon a gyors sétáló ember mozgása ennél nagyobb légáramlást eredményez. "A nanogenerátorunkat egy ember karjára helyeztük, és a lengő kar légárama elegendő volt az áramtermeléshez" - mondta Yang a közleményében.

A B-TENG "két egymással kölcsönhatásban álló, négy csapkodási móddal rendelkező triboelektromos filmből áll" - írták le a szerzők, lehetővé téve számára, hogy alacsony szélsebességgel, nagy hatásfokú energiát termeljen.

A csapat 100 LED-es lámpára és hőmérséklet-érzékelőre alkalmazta a készüléket. A B-TENG elegendő energiát képes előállítani a biztonsági kamerák, távérzékelők és egy meteorológiai állomás áramellátására, s mindezek mellett jó megbízhatósággal és stabilitással rendelkezik. Mind beltéri, mind kültéri környezetben tesztelték.

Dr. Ya Yang megosztotta, hogy céljuk olyan kérdések megoldása, amelyek hagyományos szélturbinákkal nem oldhatók meg. Olcsó anyagokat választottak készülékükhöz, ellentétben a szélturbinákkal, amelyek fix költséggel mágneseket és tekercseket használnak. Egyéb kérdések közé tartozik az ebből eredő zaj és esztétikai szennyezés - jegyezte meg a tanulmány.

Mindenki fája
Az utolsó csukja be a kaput!

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 20. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/