Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Állatszemmel a világ

 Állatszemmel a világ

 Valaha töprengettél azon, mit lát egy méh, amikor a virágmezőkön száll virágról virágra? Jó hírünk, hogy  hamarosan te is megtudhatod, egy innovatív új szoftvernek köszönhetően, amely lehetőséget ad az embereknek, hogy az állatok szemével „lássák" a világot.

Eddig igencsak nehéz volt megérteni, hogy az állatok hogyan érzékelik a körülöttük lévő környezetet. A legtöbb állat eltérő látórendszerrel rendelkezik, mint az emberek. Emiatt nem világos, hogy a fajok miként látják a viselkedésüket befolyásoló komplex vizuális információkat vagy színmintákat. Ezért fejlesztették ki a Queenslandi és az Exeteri Egyetem kutatói a kvantitatív színmintázat-elemzést (QCPA ), amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy feldolgozzák és megjelenítsék a környezeti információkat ugyanúgy, mint az állatok.

„A keret először eltávolítja az összes információt a digitális képekből, amelyek nem lennének láthatók az állat számára, csak a színeket és részleteket hagyják, amelyek egy adott látótávolságon belül láthatók lesznek" - mondta Jolyon Troscianko a tanulmány szerzője az IFLScience-nek.

„Ezután a képet kisebb számú különálló színre bontják, majd különféle matematikai modelleket használnak e színek elrendezésének, összetettségének és intenzitásának számszerűsítésére. Fontos szempont, hogy ezek a lépések felhasználják az állati színlátás korlátainak megértését, és tartalmazhatnak olyan dolgokat, mint az ultraibolya látás. "

A QCPA a digitális fényképezést és a vizuális modellezést kalibrálja, hogy ábrázolja azt, amit egy állat láthat. A digitális fényképezőgép fényérzékelők sorozatát használva egy pixelben reagál egy adott hullámhosszú fénymennyiség eredményeként - írta le a tanulmány társszerzője, Cedric van den Berg.

"Ha tudjuk, hogy a kamera RGB-receptorai hogyan reagálnak a fényre, akkor ezt az információt felhasználhatjuk pixelek pixelekből történő rekonstruálására, hogy mekkora fényben milyen hullámhosszon voltunk egy képben, amikor azt készítettük" - mondta van den Berg és hozzátette: miután megtörtént ez a kalibrálás, a szoftver elkezdi modellezni, hogy a fény hogyan viselkedne, ha belépne az állat látórendszerébe. 

A kék harangvirág mező, ahogyan a méh (bal) és az ember (jobb) látja . Jolyon Troscianko

A „példátlan kvantitatív és kvalitatív szintű" technológiát a Methods in Ecology and Evolution  folyóirat ismerteti . Vizsgálja a színminták kialakítását és funkcióját a természetben annak érdekében, hogy felismerje az állatok és növények színmintáinak megjelenését a természetes háttérhez képest, valamint azt, hogy az állatok hogyan érzékelhetik a kettő közötti kapcsolatot. A meglévő módszerek korlátozottak abban a tekintetben, hogy a színeket és a mintákat ritkán elemezték egymással összefüggésben - jegyezték meg a szerzők. Ez azonban különösen fontos az állatok és környezetük szempontjából.

„Példa erre a„ differenciálkeverés ", amikor egy állat megfelel a háttér színének (de nem az összes). Ahol a megfelelő színű szakaszok az állat teste körül fordulnak elő, ez zavarja az állat körvonalait, amely az állatok azonosításának egyik fő jellemzője "- mondta Troscianko.

A rendszer szinte bármilyen élőhelyben és különféle digitális képalkotó folyamatokban használható, a normál fényképezőgépektől a bonyolultabb képalkotó rendszerekig. A kutatók megjegyzik, hogy ingyenes és könnyen használható online platformjuk lehetővé teszi a tudósok számára, hogy a programot különféle alkalmazásokra használják, például annak meghatározására, hogy az állatok álcázása hogyan működik a földgazdálkodási stratégiák javítása érdekében. 

Forrás: IflScience!

Mindenki fája
Őszi kép
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/