Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Állatszemmel a világ

 Állatszemmel a világ

 Valaha töprengettél azon, mit lát egy méh, amikor a virágmezőkön száll virágról virágra? Jó hírünk, hogy  hamarosan te is megtudhatod, egy innovatív új szoftvernek köszönhetően, amely lehetőséget ad az embereknek, hogy az állatok szemével „lássák" a világot.

Eddig igencsak nehéz volt megérteni, hogy az állatok hogyan érzékelik a körülöttük lévő környezetet. A legtöbb állat eltérő látórendszerrel rendelkezik, mint az emberek. Emiatt nem világos, hogy a fajok miként látják a viselkedésüket befolyásoló komplex vizuális információkat vagy színmintákat. Ezért fejlesztették ki a Queenslandi és az Exeteri Egyetem kutatói a kvantitatív színmintázat-elemzést (QCPA ), amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy feldolgozzák és megjelenítsék a környezeti információkat ugyanúgy, mint az állatok.

„A keret először eltávolítja az összes információt a digitális képekből, amelyek nem lennének láthatók az állat számára, csak a színeket és részleteket hagyják, amelyek egy adott látótávolságon belül láthatók lesznek" - mondta Jolyon Troscianko a tanulmány szerzője az IFLScience-nek.

„Ezután a képet kisebb számú különálló színre bontják, majd különféle matematikai modelleket használnak e színek elrendezésének, összetettségének és intenzitásának számszerűsítésére. Fontos szempont, hogy ezek a lépések felhasználják az állati színlátás korlátainak megértését, és tartalmazhatnak olyan dolgokat, mint az ultraibolya látás. "

A QCPA a digitális fényképezést és a vizuális modellezést kalibrálja, hogy ábrázolja azt, amit egy állat láthat. A digitális fényképezőgép fényérzékelők sorozatát használva egy pixelben reagál egy adott hullámhosszú fénymennyiség eredményeként - írta le a tanulmány társszerzője, Cedric van den Berg.

"Ha tudjuk, hogy a kamera RGB-receptorai hogyan reagálnak a fényre, akkor ezt az információt felhasználhatjuk pixelek pixelekből történő rekonstruálására, hogy mekkora fényben milyen hullámhosszon voltunk egy képben, amikor azt készítettük" - mondta van den Berg és hozzátette: miután megtörtént ez a kalibrálás, a szoftver elkezdi modellezni, hogy a fény hogyan viselkedne, ha belépne az állat látórendszerébe. 

A kék harangvirág mező, ahogyan a méh (bal) és az ember (jobb) látja . Jolyon Troscianko

A „példátlan kvantitatív és kvalitatív szintű" technológiát a Methods in Ecology and Evolution  folyóirat ismerteti . Vizsgálja a színminták kialakítását és funkcióját a természetben annak érdekében, hogy felismerje az állatok és növények színmintáinak megjelenését a természetes háttérhez képest, valamint azt, hogy az állatok hogyan érzékelhetik a kettő közötti kapcsolatot. A meglévő módszerek korlátozottak abban a tekintetben, hogy a színeket és a mintákat ritkán elemezték egymással összefüggésben - jegyezték meg a szerzők. Ez azonban különösen fontos az állatok és környezetük szempontjából.

„Példa erre a„ differenciálkeverés ", amikor egy állat megfelel a háttér színének (de nem az összes). Ahol a megfelelő színű szakaszok az állat teste körül fordulnak elő, ez zavarja az állat körvonalait, amely az állatok azonosításának egyik fő jellemzője "- mondta Troscianko.

A rendszer szinte bármilyen élőhelyben és különféle digitális képalkotó folyamatokban használható, a normál fényképezőgépektől a bonyolultabb képalkotó rendszerekig. A kutatók megjegyzik, hogy ingyenes és könnyen használható online platformjuk lehetővé teszi a tudósok számára, hogy a programot különféle alkalmazásokra használják, például annak meghatározására, hogy az állatok álcázása hogyan működik a földgazdálkodási stratégiák javítása érdekében. 

Forrás: IflScience!

A farkas és a számolás…
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/