Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Állatok, akik önként vállalják a szűrővizsgálatokat

A zsiráfoknak olykor szükséges röntgenfelvételt készíteni a gerincvelő vizsgálata miatt, ezért arra képezték ki őket, hogy helyezkedjenek a fény elé és maradjanak mozdulatlanok. VICTORIA ZOO/ Kép: IFLScience!

 Állatok, akik önként vállalják a szűrővizsgálatokat

 Mivel az állatok nem tudnak beszélni, az állatkert állatorvosai folyamatosan azért küzdenek, hogy kellő időben azonosítsák a betegségek forrását, mielőtt a dolgok komolyra fordulnának. Ennek érdekében sok alapvető szűrővizsgálatra van szükség, ami igencsak nagy kihívást jelent a vadálatok, főként a ragadozók körében. A Victoria állatkertben arra igyekeznek kiképezni az állatokat, hogy altatás nélkül, jutalom fejében, engedjék meg a vérvételt. 

A Werribee Open Range Zoo megállapította, hogy az oroszlánokat és a leopárdokat meglehetősen könnyű kiképezni, hogy a farkukat jutalom fejében átcsúsztassák a rácson. Ez lehetővé teszi, hogy az állatorvosok teljes biztonságban vért vegyenek. Az állatkertből, Kelly Hobbs az IFLScience-nek elmondta, hogy oroszlánjaik most hangjelzésre kínálják a farkukat. "Egyikük sem tiltakozik, akkor sem, ha érzik, hogy a tű bemegy" - mondta. "Feltételezzük, hogy van némi fájdalom, de a jutalom nyilván felülmúlja."

A női orrszarvúk még a rektális vizsgálatot is elviselik. Annak ellenére, hogy bármikor elmehetnek, Hobbs azt mondta: "Elfogadják az invazív eljárást az ételek és az állattartóikkal kialakított kapcsolat miatt."

Néhány, intelligenciájukról nem ismert állat meglepte a Werribee csapatát azzal, hogy mennyire jól tanultak, miután megtalálták a megfelelő ösztönzést. A koalák boldogan helyezkednek el a mérlegen a különösen ízletes levelekért.

"A világ minden organizmusa képes tanulni" - mondta Hobbs - "Amúgy is tanulással élnek túl és alkalmazkodnak, ezért annyi a dolgunk, hogy ki kell derítenünk, mi az állat megfelelő motivációja."

Forrás: IFLScience!

Mindenki fája
Kismajom az óvodában
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/