Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Állandó veszélynek vannak kitéve a pápaszemes pingvinek Dél- Afrikában

 Állandó veszélynek vannak kitéve a pápaszemes pingvinek Dél- Afrikában


A pápaszemes pingvin magyar nevét a szemei felett látható csupasz rózsaszín bőrfelületről kapta. Ennek szerepe az állat testhőmérsékletének egyensúlyban tartása: amikor megemelkedik a hőmérséklet, több vér jut erre a területre (a felület ettől még élénkebb színt kap), ahol lehűlhet.

A kavicsos, sziklás dél- afrikai tengerparton és a környező védett szigeteken költ, ezért számos nyelvben az afrikai vagy foki pingvin nevet viseli. A 27 ma létező kolónia a Dél- Afrikai Köztársaság és Namíbia területén fekszik.

Halevő, elsősorban szardínia-, szardella-, makréla-, és heringfélék képezik táplálékát. Áramvonalas testével, úszóhártyás lábaival és úszókká fejlődött szárnyaival gyors manőverekre képes a Benguéla- áramlat  táplálékban gazdag vizében. Átlagosan 30 méteres mélységig merül. Egy táplálékszerző útja során akár 110 kilométert is megtehet.

Amilyen ügyes az óceán vizében, a szárazföldön olyan esetlenül mozog. Hogy az állatok biztonságban legyenek a ragadozóktól, nehezen megközelíthető helyeken alakulnak meg a kolóniák – jelenleg a vadon élő populációk zöme szigeteken él. A vedlési időszak október–november hónapokra esik, ilyenkor az állatok nem szállnak vízre.

Nemrég azonban megkongatták a vészharangot természetvédők a dél-afrikai Algoa Öbölben, a világ legnagyobb afrikai, vagy más néven pápaszemes pingvin rezervátumában.

2016 óta üzemel ugyanis az öbölben egy tartályhajó, a Dél-Afrikai Köztársaság első mélytengeri töltőállomásaként. Általában teherhajók tankolnak itt, mert ezzel egyrészt időt takarítanak meg, másrészt nem kell kifizetniük a kikötői díjakat. Az olajszivárgások lehetősége visszafordíthatatlan károkat okozhat a kolóniákban.

TheOtherKev képe a Pixabay -en.
Félig nyúzott bakkecske
30 éve kihaltnak hitt állatot kaptak lencsevégre

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 26. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/