Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Állandó veszélynek vannak kitéve a pápaszemes pingvinek Dél- Afrikában

 Állandó veszélynek vannak kitéve a pápaszemes pingvinek Dél- Afrikában


A pápaszemes pingvin magyar nevét a szemei felett látható csupasz rózsaszín bőrfelületről kapta. Ennek szerepe az állat testhőmérsékletének egyensúlyban tartása: amikor megemelkedik a hőmérséklet, több vér jut erre a területre (a felület ettől még élénkebb színt kap), ahol lehűlhet.

A kavicsos, sziklás dél- afrikai tengerparton és a környező védett szigeteken költ, ezért számos nyelvben az afrikai vagy foki pingvin nevet viseli. A 27 ma létező kolónia a Dél- Afrikai Köztársaság és Namíbia területén fekszik.

Halevő, elsősorban szardínia-, szardella-, makréla-, és heringfélék képezik táplálékát. Áramvonalas testével, úszóhártyás lábaival és úszókká fejlődött szárnyaival gyors manőverekre képes a Benguéla- áramlat  táplálékban gazdag vizében. Átlagosan 30 méteres mélységig merül. Egy táplálékszerző útja során akár 110 kilométert is megtehet.

Amilyen ügyes az óceán vizében, a szárazföldön olyan esetlenül mozog. Hogy az állatok biztonságban legyenek a ragadozóktól, nehezen megközelíthető helyeken alakulnak meg a kolóniák – jelenleg a vadon élő populációk zöme szigeteken él. A vedlési időszak október–november hónapokra esik, ilyenkor az állatok nem szállnak vízre.

Nemrég azonban megkongatták a vészharangot természetvédők a dél-afrikai Algoa Öbölben, a világ legnagyobb afrikai, vagy más néven pápaszemes pingvin rezervátumában.

2016 óta üzemel ugyanis az öbölben egy tartályhajó, a Dél-Afrikai Köztársaság első mélytengeri töltőállomásaként. Általában teherhajók tankolnak itt, mert ezzel egyrészt időt takarítanak meg, másrészt nem kell kifizetniük a kikötői díjakat. Az olajszivárgások lehetősége visszafordíthatatlan károkat okozhat a kolóniákban.

TheOtherKev képe a Pixabay -en.
Gólyarobi
Piros jókedv
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/