Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az albínó testvérpár, akik szépségükkel elkápráztatják a világot

Kép: boredpanda.com

 Az albínó testvérpár, akik szépségükkel elkápráztatják a világot

 Attól függően, hogy melyik országot nézzük, az albinizmussal született emberek esélye általában 1: 3000, 1: 1000, vagy akár 1: 20.000- ig  terjed . Ez a két kazahsztáni lány azonban megkapta ezt az esélyt, méghozzá egymás testvéreként. Asel és Kamila Kalaganova ugyanabba a családba születtek 12 év különbséggel egymástól, és mindketten albínók!

Kép: boredpanda.com
Albínó negrid fiú /Kép: wikipédia

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg.

A melanin nevű festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre (okulokután albínó) vagy külön-külön. Az albínók bőre tejfehér, hajuk fehér, szemük pedig pirosas. Ez az örökletes rendellenesség minden rassznál megfigyelhető és gyakran jár együtt a szem különböző elváltozásaival. Bizonyos esetekben az írisz és az ideghártya pigmentációja hiányzik, más esetekben a pigmenthiány csak a bőrben és a hajban lép fel. Mindkét forma gyakran a látásélesség csökkenésével jár. Emellett az albínók bőre fényérzékeny. 

Ember esetén a teljes albinizmus nagyon világos bőrhöz, fehér hajhoz és szürke vagy kék szemhez vezet. A nem teljes albinizmus azonban nem egyértelmű, bár lényegesen világosabb a bőrük, mint a többi családtagnak. Egyes néger albínók még mindig kifejezetten barna bőrűek, és világosbarna szeműek. Emellett létezik az albinizmusnak csak a szemet érintő formája (okuláris albinizmus) is, amiben jelen van az albinizmus által okozott látászavar.

A világos bőrű népeknél még a teljes albinizmus sem feltűnő, mivel a nem albínó emberek között is előfordulnak a nagyon világos színek.

Afrika egyes részein, így Burundiban és Tanzániában az albínók élete veszélyben forog, mert a térségben még mindig befolyásos boszorkánydoktorok szerint testrészeik felhasználhatók bizonyos varázsfőzetek elkészítésére.

 Kamila kettő, és nővére Asel 14 éves. De nem ők a család egyetlen gyermekei; testvérük, Aldiyar nyolc éves, és a fiú szokásos kazah megjelenésű.

Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Legek az állatvilágban - a kaméleon
Téli csoda
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/