Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Az albínó testvérpár, akik szépségükkel elkápráztatják a világot

Kép: boredpanda.com

 Az albínó testvérpár, akik szépségükkel elkápráztatják a világot

 Attól függően, hogy melyik országot nézzük, az albinizmussal született emberek esélye általában 1: 3000, 1: 1000, vagy akár 1: 20.000- ig  terjed . Ez a két kazahsztáni lány azonban megkapta ezt az esélyt, méghozzá egymás testvéreként. Asel és Kamila Kalaganova ugyanabba a családba születtek 12 év különbséggel egymástól, és mindketten albínók!

Kép: boredpanda.com
Albínó negrid fiú /Kép: wikipédia

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg.

A melanin nevű festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre (okulokután albínó) vagy külön-külön. Az albínók bőre tejfehér, hajuk fehér, szemük pedig pirosas. Ez az örökletes rendellenesség minden rassznál megfigyelhető és gyakran jár együtt a szem különböző elváltozásaival. Bizonyos esetekben az írisz és az ideghártya pigmentációja hiányzik, más esetekben a pigmenthiány csak a bőrben és a hajban lép fel. Mindkét forma gyakran a látásélesség csökkenésével jár. Emellett az albínók bőre fényérzékeny. 

Ember esetén a teljes albinizmus nagyon világos bőrhöz, fehér hajhoz és szürke vagy kék szemhez vezet. A nem teljes albinizmus azonban nem egyértelmű, bár lényegesen világosabb a bőrük, mint a többi családtagnak. Egyes néger albínók még mindig kifejezetten barna bőrűek, és világosbarna szeműek. Emellett létezik az albinizmusnak csak a szemet érintő formája (okuláris albinizmus) is, amiben jelen van az albinizmus által okozott látászavar.

A világos bőrű népeknél még a teljes albinizmus sem feltűnő, mivel a nem albínó emberek között is előfordulnak a nagyon világos színek.

Afrika egyes részein, így Burundiban és Tanzániában az albínók élete veszélyben forog, mert a térségben még mindig befolyásos boszorkánydoktorok szerint testrészeik felhasználhatók bizonyos varázsfőzetek elkészítésére.

 Kamila kettő, és nővére Asel 14 éves. De nem ők a család egyetlen gyermekei; testvérük, Aldiyar nyolc éves, és a fiú szokásos kazah megjelenésű.

Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Kép: boredpanda.com
Egérfagyi
Meg lehet- e állapítani, hogy valójában mennyi ide...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/