Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Albert Einstein élete

Albert Einstein élete 

 1879. március 14-én született Ulmban Albert Einstein, a relativitáselmélet és a modern fizikai világkép megalkotója, minden idők egyik legzseniálisabb természettudósa.

Édesapjának elektromos szaküzlete volt. Gyerekkorában nem voltak különleges képességei, ahogyan azt gondolnánk, sokára tanult meg beszélni, már azt hitték róla, hogy szellemileg visszamaradott. A gimnáziumban rosszul tanult, csak a matematika érdekelte. Éppen rossz eredményei miatt, apja közreműködésével jut csak be egy svájci főiskolára, ahol a dolgozatait nem egyszer a barátja írta meg helyette. Ennek a barátnak az apja szerez neki állást, ami mellett volt ideje bőven kidolgozni az elméleteit.

Magántanári diplomát szerez, és 1908- ban a zürichi egyetem docense és a prágai egyetem professzora lett. Öt év múlva a teljesítményétől lenyűgözött Max Planck fizikus a berlini akadémia fizikai intézetébe csábította. Kétszer házasodott, két gyermeke született, először a zürichi főiskola egyetlen női évfolyamtársát vette el, másodszor unokatestvérét vezette az oltár elé.

Az első világháború alatt háborúellenes irodalmat terjesztett. Sokat támadják „ bolseviszta fizikája miatt".

1921- ben kapja meg a Nobel díjat, nem a relativitás elméletének köszönhetően, hanem fényelektromos törvényéért és elméleti fizikai munkásságáért. Einstein életében a vallás alig játszott szerepet, de zsidóságát mindig vállalta. Hitler dühe egyre nő, amikor csatlakozik a zsidó nemzeti mozgalomhoz.

1930- ban Kaliforniába látogat, de már nem tér haza, Hitler hatalomra jutása miatt. Lemond állampolgárságáról, és 1940- ben amerikai állampolgár lesz, majd haláláig a Princetoni Egyetemen tanít. Háborúellenes nézetei miatt az FBI is veszélyesnek tartotta, állandó megfigyelés alatt tartották.

1938- ban a németek létrehozták az uránhasadást, félő volt, hogy megalkotják az atombombát, s sürgető levet ír Szilárd Leóval és Teller Edével Roosevelt elnöknek, hogy kezdjék meg az atomfegyver kutatást. Ezután hívták életre a Manhattan – tervet, amelynek ő maga nem volt részese. Magát a levél aláírását nagyon megbánta, utólag élete legnagyobb hibájának nevezte.

A hirosimai atombomba ledobása után csatlakozott azokhoz a tudósokhoz, akik meg akarták akadályozni a fegyver alkalmazását, és egy világkormány létrehozását javasolta. 1952-ben a négy évvel korábban alapított Izrael Állam felkínálta neki az államfői tisztet, amit ő nem fogadott el.

Munkái:

1.Megmagyarázta a folyadékban lebegő szemcsék véletlenszerű hőmozgását.

2.Megállapítja, hogy a fény különálló kvantumokból (fotonokból) áll, amelyeknek a hullámjelleg mellett részecskékre jellemző tulajdonságai vannak.

3.Kimondja a tömeg és az energia egyenértékűségét (E=mc2)

4.Ha a fény sebessége minden vonatkozási rendszerben azonos, akkor az idő és a mozgás is viszonylagos a megfigyelőhöz képest.

5.Kidolgozta 1913-ban az általános relativitáselméletet, amely szerint a természeti törvények leírására bármely vonatkoztatási rendszer alkalmas, bármilyen legyen is a mozgásállapota.

6.Megállapította, hogy a gravitáció nem erő, hanem a téridő görbülete, melyet a tömeg jelenléte idéz elő.

Minden idők egyik legnagyobb lángelméje 1955. április 18-án halt meg Princetonban.

112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala: I...
Dió Magazin - 2022 - Január
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/